ANNEMİN TEPSİ BÖREĞİ
Sigara Böreği
İçleri kısmında anlattığım içlerden herhangi birsini hazırlayarak işe
başlayabilirsiniz. Genellikle 3 çorba kasesi hacminde hazırlanacak iç iş
görüyor. Ancak miktarı azaltmak ya da çoğaltmak damak zevkinize kalmış.
Ölçüleri
verelim.
4 yufka
1 ½ su
bardağı süt
½ paket margarin
3 yumurta
Bu ölçü mini
fırın tepsilerinde yapılacak börek için ideal oluyor.
İlk
olarak 3 adet yumurtayı bir kaseye
kırın, 1.5 bardak süt ve eritilmiş yarım paket margarini katın, iyice karışmasını
sağlayın, ben karıştırmak için mikser veya rondo kullanıyorum, böylece
özellikle yumurtanın akı ile sarısının tam karışmasını sağlıyorum.
Tepsinizi
yağlayın. Bir yufka yaprağını bölmeden
kenarları dışarıda kalacak şekilde
yerleştirin ve üstüne hazırladığınız karışımdan dökün, Kalan 3 yaprak
yufkanın yarısını katlar halinde tepsiye dizmeye devam edin, her katın arasına
karışımdan sürün. Daha sonra hazırladığınız içi yayın ve kalan yufkaları da kat
kat arasına karışımdan koyarak dizin, üstünü ise en alta koyduğunuz ve tepsinin
kenarlarından sarkmakta olan yufka ile kapatın. Üstüne kalan karışımı sürün,
170 derecelik fırında üstü kızarana kadar pişirin.
Bir kez
yapıldıktan sonra deneyim kazanılıyor ve hızlıca yapılıyor. Püf noktası
hazırladığınız karışımın katlar arasına eşit miktarda sürülebilmesini sağlamak
ve ne olursa olsun üst katın tamamını kaplayacak şekilde arttırmak. En üst
kısma karışımı fırça yardımı ile sürmenizi öneririm. Böylece her tarafta eşit
miktarda karışım olduğu için böreğin üstünün eşit miktarda kızarması
sağlanıyor.
İç malzeme
olarak favorilerim, klasik, beyaz peynir ve maydanoz karışımı ya da bol soğanla
kavrulmuş kıyma , dolmalık fıstık, kuş
üzümü ve ince doğranmış sivri biber ile.
Yarısı
peynirli, yarısı kıymalı yapmaya ne dersiniz?
SODALI BÖREK
Bir ara pek
popüler bir tarifti, tarifi veren ‘bir börek tarifi öğrendim ki öyle böyle
değil, içinde ne var biliyor musun?’ sorusu
ile tarife başlar, cevabınızı beklemeden ‘soda’ der ve şaşırmış olduğunuzdan
emin bir eda ile ‘ayynen su böreği gibi oluyor’ sözleri ile konuşmasını
sürdürürdü (ayynen sözcüğünü yanlış yazmadım). Mutlaka böreğine ‘su böreği mi?’
gibilerden bir yorum aldığını da belirtmeyi ihmal etmezdi. Bence su böreği gibi
olmasa da değişik aynı kefeye koymamak şartı ile değişik bir tat. Ancak Lezzet
avcılarının bir katkısı olabileceğini düşünmüyorum, çünkü bu börek de sadece
peynirli yapılırsa iyi oluyor. Bu açıdan su böreği ile benzeşiyor aslında.
Tepsinin biraz derince olmasında fayda var. Ayrıca iç hazırlamaya da gerek yok,
İşte ölçüleri ve yapılışı;
6 adet yufka
300 gram
beyaz peynir
Maydanoz
(arzu ettiğiniz kadar)
3 adet
yumurta
2 şişe soda
1 su bardağı
ay çiçeği yağı
Bir kat
yufkayı yağlanmış akıllı fırın tepsisine kenarları dışarıda kalacak şekilde
yayın. Bir kat yufkayı parçalayarak tepsinin ebadına göre birkaç kat şeklinde
yayın. Üstüne beyaz peynirin yarısını rendeleyin ve maydanozun yarısını dökün
ve kat halinde yayın. İki yufkayı daha yukarıdaki şeklide yaydıktan sonra
üstüne yine yukarıda anlatıldığı gibi peynir harcından koyun. Kalan iki yufkayı
da yaydıktan sonra böreğin üstünü ilk kattaki yufkanın kenarları ile
kapatın. Dilimler halinde kesin.
Yumurta, soda ve ay çiçeği yağını bir kapta karıştırın, kabın büyükçe olmasına
dikkat edin ki köpüren soda taşmasın. Hazırladığınız karışımı böreğin her
tarafına eşit miktarda dökün. Önceden ısıtılmış fırında 160 derece de üstü
kızarana kadar pişirin.