Börekler - Tepsi Böreği


ANNEMİN TEPSİ BÖREĞİ

Sigara Böreği İçleri kısmında anlattığım içlerden herhangi birsini hazırlayarak işe başlayabilirsiniz. Genellikle 3 çorba kasesi hacminde hazırlanacak iç iş görüyor. Ancak miktarı azaltmak ya da çoğaltmak damak zevkinize kalmış.
Ölçüleri verelim.

4 yufka
1 ½ su bardağı süt
½  paket margarin
3 yumurta
Bu ölçü mini fırın tepsilerinde yapılacak börek için ideal oluyor.

İlk olarak  3 adet yumurtayı bir kaseye kırın, 1.5 bardak süt ve eritilmiş yarım paket margarini katın, iyice karışmasını sağlayın, ben karıştırmak için mikser veya rondo kullanıyorum, böylece özellikle yumurtanın akı ile sarısının tam karışmasını sağlıyorum.
Tepsinizi yağlayın. Bir yufka yaprağını bölmeden  kenarları dışarıda kalacak şekilde  yerleştirin ve üstüne hazırladığınız karışımdan dökün, Kalan 3 yaprak yufkanın yarısını katlar halinde tepsiye dizmeye devam edin, her katın arasına karışımdan sürün. Daha sonra hazırladığınız içi yayın ve kalan yufkaları da kat kat arasına karışımdan koyarak dizin, üstünü ise en alta koyduğunuz ve tepsinin kenarlarından sarkmakta olan yufka ile kapatın. Üstüne kalan karışımı sürün, 170 derecelik fırında üstü kızarana kadar pişirin.
Bir kez yapıldıktan sonra deneyim kazanılıyor ve hızlıca yapılıyor. Püf noktası hazırladığınız karışımın katlar arasına eşit miktarda sürülebilmesini sağlamak ve ne olursa olsun üst katın tamamını kaplayacak şekilde arttırmak. En üst kısma karışımı fırça yardımı ile sürmenizi öneririm. Böylece her tarafta eşit miktarda karışım olduğu için böreğin üstünün eşit miktarda kızarması sağlanıyor.

İç malzeme olarak favorilerim, klasik, beyaz peynir ve maydanoz karışımı ya da bol soğanla kavrulmuş kıyma ,  dolmalık fıstık, kuş üzümü ve ince doğranmış sivri biber ile.
Yarısı peynirli, yarısı kıymalı yapmaya ne dersiniz?




SODALI BÖREK

Bir ara pek popüler bir tarifti, tarifi veren ‘bir börek tarifi öğrendim ki öyle böyle değil, içinde ne var biliyor musun?’  sorusu ile tarife başlar, cevabınızı beklemeden ‘soda’ der ve şaşırmış olduğunuzdan emin bir eda ile ‘ayynen su böreği gibi oluyor’ sözleri ile konuşmasını sürdürürdü (ayynen sözcüğünü yanlış yazmadım). Mutlaka böreğine ‘su böreği mi?’ gibilerden bir yorum aldığını da belirtmeyi ihmal etmezdi. Bence su böreği gibi olmasa da değişik aynı kefeye koymamak şartı ile değişik bir tat. Ancak Lezzet avcılarının bir katkısı olabileceğini düşünmüyorum, çünkü bu börek de sadece peynirli yapılırsa iyi oluyor. Bu açıdan su böreği ile benzeşiyor aslında. Tepsinin biraz derince olmasında fayda var. Ayrıca iç hazırlamaya da gerek yok, İşte ölçüleri ve yapılışı;

6 adet yufka
300 gram beyaz peynir
Maydanoz (arzu ettiğiniz kadar)
3 adet yumurta
2 şişe soda
1 su bardağı ay çiçeği yağı

Bir kat yufkayı yağlanmış akıllı fırın tepsisine kenarları dışarıda kalacak şekilde yayın. Bir kat yufkayı parçalayarak tepsinin ebadına göre birkaç kat şeklinde yayın. Üstüne beyaz peynirin yarısını rendeleyin ve maydanozun yarısını dökün ve kat halinde yayın. İki yufkayı daha yukarıdaki şeklide yaydıktan sonra üstüne yine yukarıda anlatıldığı gibi peynir harcından koyun. Kalan iki yufkayı da yaydıktan sonra böreğin üstünü ilk kattaki yufkanın kenarları ile kapatın.  Dilimler halinde kesin. Yumurta, soda ve ay çiçeği yağını bir kapta karıştırın, kabın büyükçe olmasına dikkat edin ki köpüren soda taşmasın. Hazırladığınız karışımı böreğin her tarafına eşit miktarda dökün. Önceden ısıtılmış fırında 160 derece de üstü kızarana kadar pişirin.