PEYNİR
SALATALARI
Salata
denince akla salatalık sebzelerin doğranması ile elde edilmiş karışımın bir sos
ile lezzetlendirilmesi geliyor. Öyleyse peynir salatası için yapacağımız iş
basit; peynir çeşitleri ağırlıklı belki birkaç salatalık sebze çeşidi ile
zenginleştirilmiş bir karışım hazırlamak ve uygun bir sos bulmak. İş peynir
salatası denince hazırlanacak sosun kahvaltı konseptine uygun olmasını da
düşünmek gerekmekte. Bazılarınızın hemen “demek ki zeytinyağı ağırlıklı bir
sos” diye içinden geçirdiğinizi hissediyorum. Tamamıyla ile katılıyorum. İşe
her zamanki gibi nasıl bir tat yakalamaya çalışıyoruz sorusu ile başlayalım ve
tasarladığımız tadı elde edebileceğimiz malzemelerin seçimi ile devam edelim.
Çocukluk
günlerimde bahar sonuna doğru yapılan kahvaltıların tadı hep damağımdadır.
Sebzeler ve peynirler mevsimsel olarak değişirdi. Şimdiki gibi her mevsim
domates bulunmazdı. Beyaz peynirin yaz aylarında tazesi satırdı. Ancak dediğim
dönemde hem olgun domatesler çıkmış olurdu, hem de geçen kıştan yapılan eski,
tadını almış beyaz peynir (tercihen Edirne peyniri) bulmak mümkündü. Peynir, domates, bir ip ucu daha kızarmış
ekmek. İşte peynir salatamızda yakalamaya çalıştığımız tat. Tarifi sanırım siz
de oluşturdunuz.
Beyaz Peynir Salatası
1 kişilik
Kibrit kutusu
kadar beyaz peynir
½ kabuğu
soyulmuş domates
1 çorba
kaşığı zeytinyağı
tuz
Eşit
boyutlarda domates ve peyniri doğrayın, karıştırın. Peynirin tuz durumuna göre
tuz ilave edin, karışımı servis tabağına alın zeytinyağı dökerek servis edin.
Bu tarifi
miktarlarını hazırlayacağınız kişi sayısı kadar artırarak da yapabilirsiniz.
Kahvaltı
tabağının yanına koyacaksanız, zeytinyağını ayrı bir kapta servis yapmanızı
öneririm. Ya da ince dileceğiniz ekmekler üzerine (benim tercihim baget ekmek)
önce biraz zeytinyağı döküp üzerine hazırladığınız salatadan koyarak kahvaltı
tabaklarında yerini almasını sağlayabilirsiniz.
Çok mu klasik
oldu? Doğranmış domatesler ayrı bir kapta, peynir ayrı bir kapta olsa da sizin
işinizi görüyor mu? Böyle düşünüyorsanız farklılık yaratalım.
Salatanızı
servis kabına aldıktan veya ekmeklerin üstüne koyduktan sonra üzerine birer
yaprak nane koyalım. Görsellik tamam, ama çok da farklı bir tat yakalayamadık
değil ml? Başka malzemeler ile tarifimizi zenginleştirmeye devam edelim.
Peynir salatalarında kullanılabilecek
malzemeler
Olmazsa olmaz
malzemeler: her türlü peynir çeşitleri
Sebzeler:
domates, sivri biber, çarliston biberi, taze nane, taze soğan, sarımsak,
dereotu, maydanoz,
Baharatlar:
tuz, kırmızı biber, nane, kekik
Diğer:
zeytin, kapari çiçeği, her türlü salam çeşidi, sosis, sucuk, pastırma
Sosu için:
zeytinyağı, limon suyu, sirke, turşu suyu, ketçap, hardal
SİZİN
ÖNERİLERİNİZ:
……………….
……………….
……………….
………………..
Birkaç örnek tarif:
Lor
Peyniri salatası (1 kişilik)
1 çorba kaşığı
lor peyniri
1 çorba
kaşığı doğranmış dereotu
tuz
lor peyniri
ve dereotunu karıştırın, tuz ilavesi ile servis edin.
Tulum
peyniri salatası (1 kişilik)
1 çorba
kaşığı tulum peyniri
½ çorba
kaşığı rokfor peyniri
1 çorba
kaşığı zeytinyağı
kırmızı pul
biber
yeterince
kırmızı pul biber ilavesi ile tüm malzemeyi ezerek karıştırın, servis tabağında
veya kızarmış ekmekler üzerine sürerek servis yapın. Ekmeklerin üstünü bir
parça domates, bir yaprak taze nane veya çekirdeği çıkartılmış zeytin ile
süsleyebilirsiniz.
Karışık
peynir salatası (4 kişilik)
1 kibrit
kutusu büyüklüğünde taze kaşar
1 kibrit
kutusu büyüklüğünde beyaz peynir
1 kibrit
kutusu büyüklüğünde hellim peyniri (kızarmış da olabilir)
1 adet orta
boy çarliston biberi veya sivri biber
susam
Sosu için:
2 çorba
kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı
sirke (tercihan elma sirkesi)
kekik
Peynirleri
leblebi büyüklüğünde küp küp doğrayın ve bir kapta karıştırın. Biberi ince ince
doğrayın ve karışıma ilave edin. Sosu için yukarıdaki malzemeleri bir bardağa
koyup iyice karıştırın ve salatanız ilave edin. Yeterince susam ekerek servis
yapın.
Et
sevenlerin peynir salatası (4 kişilik)
2 adet küçük
sosis (az haşlanmış)
2 dilim Macar
salamı
2 dilim
jambon
2 dilim
pastırma (isteğe göre, çiğ veya kızarmış da olabilir)
2 kibrit
kutusu büyüklüğünde taze veya eski kaşar
1 adet
domates
Sosu için
4 çorba
kaşığı zeytinyağı
1 çorba
kaşığı tulum peyniri
1 tatlı
kaşığı ketçap (isteğe bağlı)
Kırmızıbiber
Sosis, Macar
salamı, Jambon pastırma domates ve peynirleri jülyen usulu boyları
olabildiğince uzun olacak şekilde şerit şerit doğrayın, bir kapta karıştırın.
Sosu için
tulum peynirini zeytinyağı içinde ezin, kırmızıbiber katın. Hazırladığınız sosu
karışıma ilave edin ve servis yapın.
İlave tat: hazırladığınız salatanızı ekmek
dilimlerinin üzerine sürüp, üst ısıtıcısı 250 dereceye ayarlanmış fırında üstü
kızarana kadar fırınlayabilirsiniz.
İlave tat
ve sunum:
hazırladığınız salatayı, ortasından ikiye bölünmüş lavaş ekmeğinin bir
diliminin üzerine tam ortasına gelecek şekilde koyun, kenarında malzemenin
yetmediği kısımları rendelenmiş kaşar peyniri ile doldurun. Yukarıda
bahsedildiği şekilde fırınlayın. Dörde veya altıya böleceğiniz pizza dilimleri
şeklinde kahvaltı tabaklarınızda yerlerini almasını sağlayın.
SİZİN
ÖNERİLERİNİZ:
…………………
…………………
…………………
…………………