Peynirler - Peynir Salataları


PEYNİR SALATALARI

Salata denince akla salatalık sebzelerin doğranması ile elde edilmiş karışımın bir sos ile lezzetlendirilmesi geliyor. Öyleyse peynir salatası için yapacağımız iş basit; peynir çeşitleri ağırlıklı belki birkaç salatalık sebze çeşidi ile zenginleştirilmiş bir karışım hazırlamak ve uygun bir sos bulmak. İş peynir salatası denince hazırlanacak sosun kahvaltı konseptine uygun olmasını da düşünmek gerekmekte. Bazılarınızın hemen “demek ki zeytinyağı ağırlıklı bir sos” diye içinden geçirdiğinizi hissediyorum. Tamamıyla ile katılıyorum. İşe her zamanki gibi nasıl bir tat yakalamaya çalışıyoruz sorusu ile başlayalım ve tasarladığımız tadı elde edebileceğimiz malzemelerin seçimi ile devam edelim.

Çocukluk günlerimde bahar sonuna doğru yapılan kahvaltıların tadı hep damağımdadır. Sebzeler ve peynirler mevsimsel olarak değişirdi. Şimdiki gibi her mevsim domates bulunmazdı. Beyaz peynirin yaz aylarında tazesi satırdı. Ancak dediğim dönemde hem olgun domatesler çıkmış olurdu, hem de geçen kıştan yapılan eski, tadını almış beyaz peynir (tercihen Edirne peyniri) bulmak mümkündü.  Peynir, domates, bir ip ucu daha kızarmış ekmek. İşte peynir salatamızda yakalamaya çalıştığımız tat. Tarifi sanırım siz de oluşturdunuz.


Beyaz Peynir Salatası

1 kişilik

Kibrit kutusu kadar beyaz peynir
½ kabuğu soyulmuş domates
1 çorba kaşığı zeytinyağı
tuz

Eşit boyutlarda domates ve peyniri doğrayın, karıştırın. Peynirin tuz durumuna göre tuz ilave edin, karışımı servis tabağına alın zeytinyağı dökerek servis edin.

Bu tarifi miktarlarını hazırlayacağınız kişi sayısı kadar artırarak da yapabilirsiniz.
Kahvaltı tabağının yanına koyacaksanız, zeytinyağını ayrı bir kapta servis yapmanızı öneririm. Ya da ince dileceğiniz ekmekler üzerine (benim tercihim baget ekmek) önce biraz zeytinyağı döküp üzerine hazırladığınız salatadan koyarak kahvaltı tabaklarında yerini almasını sağlayabilirsiniz.

Çok mu klasik oldu? Doğranmış domatesler ayrı bir kapta, peynir ayrı bir kapta olsa da sizin işinizi görüyor mu? Böyle düşünüyorsanız farklılık yaratalım.
Salatanızı servis kabına aldıktan veya ekmeklerin üstüne koyduktan sonra üzerine birer yaprak nane koyalım. Görsellik tamam, ama çok da farklı bir tat yakalayamadık değil ml? Başka malzemeler ile tarifimizi zenginleştirmeye devam edelim.


Peynir salatalarında kullanılabilecek malzemeler

Olmazsa olmaz malzemeler: her türlü peynir çeşitleri

Sebzeler: domates, sivri biber, çarliston biberi, taze nane, taze soğan, sarımsak, dereotu, maydanoz,

Baharatlar: tuz, kırmızı biber, nane, kekik

Diğer: zeytin, kapari çiçeği, her türlü salam çeşidi, sosis, sucuk, pastırma

Sosu için: zeytinyağı, limon suyu, sirke, turşu suyu, ketçap, hardal

SİZİN ÖNERİLERİNİZ:

……………….
……………….
……………….
………………..


Birkaç örnek tarif:

Lor Peyniri salatası (1 kişilik)

1 çorba kaşığı lor peyniri
1 çorba kaşığı doğranmış dereotu
tuz

lor peyniri ve dereotunu karıştırın, tuz ilavesi ile servis edin.

Tulum peyniri salatası (1 kişilik)

1 çorba kaşığı tulum peyniri
½ çorba kaşığı rokfor peyniri
1 çorba kaşığı zeytinyağı
kırmızı pul biber

yeterince kırmızı pul biber ilavesi ile tüm malzemeyi ezerek karıştırın, servis tabağında veya kızarmış ekmekler üzerine sürerek servis yapın. Ekmeklerin üstünü bir parça domates, bir yaprak taze nane veya çekirdeği çıkartılmış zeytin ile süsleyebilirsiniz.

Karışık peynir salatası (4 kişilik)

1 kibrit kutusu büyüklüğünde taze kaşar
1 kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir
1 kibrit kutusu büyüklüğünde hellim peyniri (kızarmış da olabilir)
1 adet orta boy çarliston biberi veya sivri biber
susam
Sosu için:
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı sirke (tercihan elma sirkesi)
kekik


Peynirleri leblebi büyüklüğünde küp küp doğrayın ve bir kapta karıştırın. Biberi ince ince doğrayın ve karışıma ilave edin. Sosu için yukarıdaki malzemeleri bir bardağa koyup iyice karıştırın ve salatanız ilave edin. Yeterince susam ekerek servis yapın.

Et sevenlerin peynir salatası (4 kişilik)

2 adet küçük sosis (az haşlanmış)
2 dilim Macar salamı
2 dilim jambon
2 dilim pastırma (isteğe göre, çiğ veya kızarmış da olabilir)
2 kibrit kutusu büyüklüğünde taze veya eski kaşar
1 adet domates

Sosu için
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı tulum peyniri
1 tatlı kaşığı ketçap (isteğe bağlı)
Kırmızıbiber

Sosis, Macar salamı, Jambon  pastırma domates  ve peynirleri jülyen usulu boyları olabildiğince uzun olacak şekilde şerit şerit doğrayın, bir kapta karıştırın.
Sosu için tulum peynirini zeytinyağı içinde ezin, kırmızıbiber katın. Hazırladığınız sosu karışıma ilave edin ve servis yapın.

İlave tat: hazırladığınız salatanızı ekmek dilimlerinin üzerine sürüp, üst ısıtıcısı 250 dereceye ayarlanmış fırında üstü kızarana kadar fırınlayabilirsiniz.

İlave tat ve sunum: hazırladığınız salatayı, ortasından ikiye bölünmüş lavaş ekmeğinin bir diliminin üzerine tam ortasına gelecek şekilde koyun, kenarında malzemenin yetmediği kısımları rendelenmiş kaşar peyniri ile doldurun. Yukarıda bahsedildiği şekilde fırınlayın. Dörde veya altıya böleceğiniz pizza dilimleri şeklinde kahvaltı tabaklarınızda yerlerini almasını sağlayın.


SİZİN ÖNERİLERİNİZ:

…………………
…………………
…………………
…………………