PANCAKE
Yabancı filmlerin kahvaltı sahnelerinde annelerin çocuklarına 'pastanızın
üstüne sos dökmeyi unutmayın', ya da eşlerin birbirlerine 'erken kalkıp sana
çörek yaptım' dediği 'pasta', 'çörek' bazan 'kek',genellikle 'tavada kek'
olarak tercüme edilen pancake.
Kahvaltınızın sonuna doğru bir iki yiyecek daha yiyeyim de final olsun
dersiniz ya bence işte bu finali yapmak için ideal seçim pancake.
Hamurunun sanırım tek tip bir tarfi var, işte tarifi;
1 bardak süt
1 bardak un
1 – 2 yumurta (küçükse 2 adet)
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı toz şeker
½ çay kaşığı tuz
1 paket vanilya (isteğe bağlı)
Malzemelerin tamamını bir kaba dökerek iyice karışana kadar mikserle
çırpalım. Kıvamı tavaya konduğunda dağılmayacak
fakat kenarlarından çok az yayılacak şekilde olacak. Kıvamı kontrol
etmenin en iyi yolu kaşıkla karışımın bir parçasını bir tabağa dökerek denemek.
Bu yöntem başlarda işe yarıyor, sonrasında göz kıvamın nasıl olmasını anlar
hale geliyor. Karışım koyu ise sütle açmak, cıvık ise unla koyultmak mümkün.
Yalnız unla koyulturken pütürler oluşabiliyor.
Tavayı az yağla yağlayalım ve kızdıralım. Kaşıkla karışımdan bir miktar
dökelim ve 10 ar cm lik daireler oluşturacak şekilde üzerini bastırarak şekil
verelim. Altını sıkca kontrol edip kızarınca arkalarını çevirelim. Karışım
bitinceye kadar aynı işlemi tekrarlayalım.
Burada tavanın çok kızgın olmaması önemli, çok kızgınsa hamuru pişirmeden
yakıyor. Benim ocağıma göre orta hararetten daha harlı bir ısı ideal
oluyor.
Tek başına yenince pek bir lezzeti olmuyor, üzerine dökülen soslarla
lezzetleniyor. Genellikle dünyada ak ağaç şurubu ile yeniliyor, ak ağaç şurubu
bir ağacın yaprağından elde edilen bir şurup, Ülkemizde marketlerde ithalini
bulmak mümkün ancak bir hayli pahalı. Balla servis yapıldığını gördüm, bence
yakışıyor, üzerine çeşitli reçeller dökerek de yemek mümkün, çikolata kreması
sürülerek de yeniliyor. Ayrıca karamel sosu da kullanılabiliyor.
Biz lezzet avcıları, nasıl lezzetler yakalayabiliriz. En basiti, evde
bulunan herhangi bir reçelin suyuna biraz sıcak su ilave ederek akıcı bir kıvam
yakalamak. Pancake’in üzerine bu şuruptan döktükten sonra üzerine meyve
dilimleri ilave etmek, çilek reçeli ile taze çilek kombinasyonu iyi gidiyor, ancak
çok da reçelin hangi meyveden yapıldığına aldırmadan evdeki meyvelerle de
süslemek iyi sonuç veriyor. Fıstık sevenlere, üzerine şam fıstığı tozu
ekmelerini hararetle tavsiye ediyorum. Fındık, Hindistan cevizi tozları da
tabii ki olabilir. Çikolata damlaları ile pasta süsleri de iyi sonuç veriyor.
Marketlerde satılan sütle karıştırılıp pişirilerek elde edilen hazır
soslar da değişik sonuçlar veriyor. Bu sosların, çikolatalı, vanilyalı,
çilekli, karamelli olanları var. Sosun üstüne yine fındık, fıstık, vs tozları
dökmek ya da meyve dilimleriyle süslemek
mümkün.
Biraz zahmetli ama lezzetli bir tat yakalamak istiyorsanız size, tarifini
aşağıda vereceğim karamel sosu önereceğim. Karamel sosu önceden hazırlayabilir
ve buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Birkaç gün dayanıyor.
KARAMEL
SOS
Mis gibi kokusuyla tüm tatlılara yakıştırdığım bir sos. Tatlıların
üzerine dökebileceğiniz gibi bildiğiniz bir tatlı hamurun içine de
koyabileceğiniz bir sos. Üstelik tarçın, ceviz, fındık, şam fıstığı gibi
malzemelerle de ilave lezzet katabileceğiniz bir sos. Tarifi aşağıda;
1 su bardağı toz şekeri teflon tavada orta ateşte eritin. İyice eriyince
bir kibrit kutusu büyüklüğünde tereyağı katın ve karıştırmaya devam edin. Daha
sonra 100 gr krema katın ve yine karıştırmaya devam edin. Karıştırırken
karışımın bir türlü homojen olmaması moraliniz bozmasın, siz karıştırmaya devam
edin. Yoğunca bir karışım elde edeceksiniz, aslında bu aşamada karameliniz
hazır, gayet akıcı ancak soğuyunca sertleşecektir. Sert hali ile kullanmak
isterseniz soğuduktan sonra dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
Bir parantez açıp, bu satırları yazarken aklıma gelen bir tariften
bahsedeyim. Karameli soğuduktan sonra milföy hamuru içine koyuyorsunuz üzerine
biraz tarçın belki biraz da rendelenmiş yeşil elma koyuyorsunuz, milföy
hamurlarını börek gibi karameli hiç görünmeyecek şekilde sarıyorsunuz ve fırına
veriyorsunuz. Pişince (hamurun ambalajının üzerindeki tarife göre) çikolata sos
ile servis ediyorsunuz. Parantezi kapadım.
Kaldığımız yerden devam edelim; Karamel sosumuza akışkanlık kazandırmak
için kremayı katarak iyice karıştırdıktan sonra tavanın altını kapatmadan
karışıma süt ilave edelim, su gibi akıcı olunca süt ilavesini keselim.
Teflon tava dedim ama çelik tencerede de oluyor, üstelik üzerinize
sıçrama riski de bir hayli azalıyor.