Pancake Üzerine Karamel


PANCAKE

Yabancı filmlerin kahvaltı sahnelerinde annelerin çocuklarına 'pastanızın üstüne sos dökmeyi unutmayın', ya da eşlerin birbirlerine 'erken kalkıp sana çörek yaptım' dediği 'pasta', 'çörek' bazan 'kek',genellikle 'tavada kek' olarak tercüme edilen pancake.

Kahvaltınızın sonuna doğru bir iki yiyecek daha yiyeyim de final olsun dersiniz ya bence işte bu finali yapmak için ideal seçim pancake.

Hamurunun sanırım tek tip bir tarfi var, işte tarifi;

1 bardak süt
1 bardak un
1 – 2 yumurta (küçükse 2 adet)
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı toz şeker
½ çay kaşığı tuz
1 paket vanilya (isteğe bağlı)

Malzemelerin tamamını bir kaba dökerek iyice karışana kadar mikserle çırpalım. Kıvamı tavaya konduğunda dağılmayacak  fakat kenarlarından çok az yayılacak şekilde olacak. Kıvamı kontrol etmenin en iyi yolu kaşıkla karışımın bir parçasını bir tabağa dökerek denemek. Bu yöntem başlarda işe yarıyor, sonrasında göz kıvamın nasıl olmasını anlar hale geliyor. Karışım koyu ise sütle açmak, cıvık ise unla koyultmak mümkün. Yalnız unla koyulturken pütürler oluşabiliyor.
Tavayı az yağla yağlayalım ve kızdıralım. Kaşıkla karışımdan bir miktar dökelim ve 10 ar cm lik daireler oluşturacak şekilde üzerini bastırarak şekil verelim. Altını sıkca kontrol edip kızarınca arkalarını çevirelim. Karışım bitinceye kadar aynı işlemi tekrarlayalım.
Burada tavanın çok kızgın olmaması önemli, çok kızgınsa hamuru pişirmeden yakıyor. Benim ocağıma göre orta hararetten daha harlı bir ısı ideal oluyor. 


Tek başına yenince pek bir lezzeti olmuyor, üzerine dökülen soslarla lezzetleniyor. Genellikle dünyada ak ağaç şurubu ile yeniliyor, ak ağaç şurubu bir ağacın yaprağından elde edilen bir şurup, Ülkemizde marketlerde ithalini bulmak mümkün ancak bir hayli pahalı. Balla servis yapıldığını gördüm, bence yakışıyor, üzerine çeşitli reçeller dökerek de yemek mümkün, çikolata kreması sürülerek de yeniliyor. Ayrıca karamel sosu da kullanılabiliyor.

Biz lezzet avcıları, nasıl lezzetler yakalayabiliriz. En basiti, evde bulunan herhangi bir reçelin suyuna biraz sıcak su ilave ederek akıcı bir kıvam yakalamak. Pancake’in üzerine bu şuruptan döktükten sonra üzerine meyve dilimleri ilave etmek, çilek reçeli ile taze çilek kombinasyonu iyi gidiyor, ancak çok da reçelin hangi meyveden yapıldığına aldırmadan evdeki meyvelerle de süslemek iyi sonuç veriyor. Fıstık sevenlere, üzerine şam fıstığı tozu ekmelerini hararetle tavsiye ediyorum. Fındık, Hindistan cevizi tozları da tabii ki olabilir. Çikolata damlaları ile pasta süsleri de iyi sonuç veriyor.

Marketlerde satılan sütle karıştırılıp pişirilerek elde edilen hazır soslar da değişik sonuçlar veriyor. Bu sosların, çikolatalı, vanilyalı, çilekli, karamelli olanları var. Sosun üstüne yine fındık, fıstık, vs tozları dökmek ya da meyve dilimleriyle süslemek  mümkün.

Biraz zahmetli ama lezzetli bir tat yakalamak istiyorsanız size, tarifini aşağıda vereceğim karamel sosu önereceğim. Karamel sosu önceden hazırlayabilir ve buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Birkaç gün dayanıyor.




KARAMEL SOS

Mis gibi kokusuyla tüm tatlılara yakıştırdığım bir sos. Tatlıların üzerine dökebileceğiniz gibi bildiğiniz bir tatlı hamurun içine de koyabileceğiniz bir sos. Üstelik tarçın, ceviz, fındık, şam fıstığı gibi malzemelerle de ilave lezzet katabileceğiniz bir sos. Tarifi aşağıda;

1 su bardağı toz şekeri teflon tavada orta ateşte eritin. İyice eriyince bir kibrit kutusu büyüklüğünde tereyağı katın ve karıştırmaya devam edin. Daha sonra 100 gr krema katın ve yine karıştırmaya devam edin. Karıştırırken karışımın bir türlü homojen olmaması moraliniz bozmasın, siz karıştırmaya devam edin. Yoğunca bir karışım elde edeceksiniz, aslında bu aşamada karameliniz hazır, gayet akıcı ancak soğuyunca sertleşecektir. Sert hali ile kullanmak isterseniz soğuduktan sonra dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
Bir parantez açıp, bu satırları yazarken aklıma gelen bir tariften bahsedeyim. Karameli soğuduktan sonra milföy hamuru içine koyuyorsunuz üzerine biraz tarçın belki biraz da rendelenmiş yeşil elma koyuyorsunuz, milföy hamurlarını börek gibi karameli hiç görünmeyecek şekilde sarıyorsunuz ve fırına veriyorsunuz. Pişince (hamurun ambalajının üzerindeki tarife göre) çikolata sos ile servis ediyorsunuz. Parantezi kapadım.
Kaldığımız yerden devam edelim; Karamel sosumuza akışkanlık kazandırmak için kremayı katarak iyice karıştırdıktan sonra tavanın altını kapatmadan karışıma süt ilave edelim, su gibi akıcı olunca süt ilavesini keselim.
Teflon tava dedim ama çelik tencerede de oluyor, üstelik üzerinize sıçrama riski de bir hayli azalıyor.