Kahvaltıda Yumurta - Omlet


OMLET

Yaratıcılığınızı kullanın, omletinizi özgünleştirin.

Öncelikle omletinizin içinde olması gereken maddelere karar verin.


Neler olabilir?

Olmazsa olmaz: Yumurta

Ana Maddeler: Mantar (kavrulmuş veya çiğ), biber (sivri biber, çarliston, kırmızı biber), sucuk, salam, pastırma (riskli), domates, haşlanmış patates, sosis, kuru veya taze soğan, dereotu, maydanoz, roka yaprakları, çekirdeksiz zeytin çeşitleri, taze soğan (ince dilimlenmiş), kavrulmuş ıspanak

Baharatlar: tuz, karabiber, kırmızı biber (tüm çeşitleri), kimyon, nane (ben yumurtada sevmem), kekik, tuzot çeşitleri (ben sebze çeşnilisini seviyorum), fesleğen (az miktarda)

Diğer: peynir (yağlı peynirleri tercih etmekte fayda var, krem peynir gibi akıcı peynirler uygun olmaz), margarin, sıvı yağ, zeytinyağı, tereyağı


SİZİN ÖNERİLERİNİZ:
……………..
……………..
………………
………………


Nasıl yapalım?

  1. Öncelikle seçeceğiniz ana maddelere karar verin. Bir ya da birden fazla madde seçebileceğiniz gibi, hiç bir ana maddeyi de seçmeyebilirsiniz ki bu durumda sade omlet yapmış olursunuz.
  2. Seçtiğiniz maddelerin miktarını belirleyin ve istediğiniz şekilde doğrayın. Baharatları seçin, zorunluluğunuz yok ise tuz olmaz ise olmazlar arasında.
  3. Kişi başı 1 – 2 yumurta hesabına göre yumurtaları bir kaba kırın ve iyice çırpın
  4. Seçtiğiniz yağdan yeter miktarda tavaya alın, eritin veya hafif kızdırın. Seçtiğiniz ana maddeleri yağa katın, karıştırarak pembeleşinceye kadar az hararetli ateşte çevirin. Seçtiğiniz maddelerden diri kalmasını istedikleriniz var ise, bu maddeleri kenara ayırın.
  5. Çırptığınız yumurtaları tavaya katın ve karıştırmaya devam edin. Eğer peynir kullanacaksanız, peyniri de bu aşamada tavaya katın. Baharatları damak tadınıza göre yeteri ölçüde, katın karıştırmaya devam edin. Çırpılmış yumurta hafif sulu kıvamında iken diri kalmasını istediğiniz malzemeleri ve katmadı iseniz peyniri de katabilirsiniz. Bu malzemeleri katar katmaz, az karıştırın ve tavanızın altını kapatın.
  6. Tek başına servis yapacağınız gibi, aşağıda anlatacağım kahvaltı tabakları ile de servis yapabilirsiniz.

Omleti hazırladığınız kişilere mutlaka fikirlerini sorunuz, bu sayede içine kattığınız malzemeleri, ortak damak tadınıza daha uygun hazırlayabileceksiniz. Ayrıca 5. adımda bahsettiğim tavanızın altını kapatmadan katacağınız malzemeleri istemeyenlerin tabağına hazırladığınız omletten ayırdıktan sonra da katarak kişiye özel omletler de hazırlayabilirsiniz. Tıpkı benim son aşamada yeğenimin omletini tabağına koyduktan sonra domatesleri tavaya kattığım gibi.


Değişik bir pişirme yöntemi:

Yukarıdaki tarifin ilk 4 adımını uygulayın. 5. adım olarak aşağıdaki yöntemi uygulayın;

5. Çırptığınız yumurtalar ile beraber kalan diğer malzemeleri de tavaya katın ve karıştırın. Tavayı kapağı ile kapatın, ocağın altını çok az kısın. Ara sıra bir çatal yardımı ile üst kısmının pişip pişmediğini kontrol edin. Piştiğinde pasta dilimleri şeklinde bölerek tabaklarda veya tümünü bir servis tabağına alarak servis edebilirsiniz.
Ya da;
Omletinizi hiç karıştırmadan altının pişmesini bekler ve sonra ters yüz edebilirsiniz (havada hoplatarak), Yalnız şunu bilin ki bu iş ciddi maharet istiyor, omleti ve ocağı mahvetme olasılığı  oldukça yüksek, bunun yerine bir düz tabak yardımıyla da bu işi yapabilirsiniz.

Vakti olana küçük bir not: yukarıda anlatılan 5. adımı uygularken yumurtaların sarıları ile beyazlarını ayırıp, ayrı ayrı çırpmanızı ve önce sarılarının tavaya katıp karıştırdıktan sonra beyazlarını ilave etmenizi öneririm,omletiniz daha da kabarık oluyor.


Benim Favorim:

4 kişilik
Olmazsa olmaz:      yumurta – 6 adet

Ana Maddeler:        mantar – 4 adet orta boy
çarliston biber – 2 adet
Domates – 2 orta boy
Baharatlar:             tuz
kara biber
kırmızı biber 
sebzeli tuzot
Diğer:                               margarin – 1 tatlı kaşığı
tereyağı – 1 çay kaşığı
taze kaşar rendesi – ½ su bardağı
tulum peyniri - ¼ su bardağı

Tulum peyniri ve minik doğranmış domatesler 5. adımda bahsettiğim son aşamada omlete katılacak


Uçta bir örnek:

Kibrit kutusunun yarısı kadar küflü peyniri rendeleyin (veya ezin), bir tatlı kaşığı (silme) tereyağında az çevirin, çırpılmış üç yumurta ile bir tutam kırmızıbiberi katın. Yumurtalar hafif suluca pişince, kızarmış çavdar ekmeği ile servis yapın.
 Tam kırmızı biber katma aşamasında OKURUN ÖNERİLERİ olabilir diye düşündüm, başlığı açıyorum.

SİZİN ÖNERİLERİNİZ:
…………
…………
…………
…………


Mantar Sevenlere (1 kişilik)

1 Tatlı kaşığı tereyağı veya margarin
2 yumurta
8 -  10 adet orta boy mantar
1 adet sivri biber veya çarliston biber
Tuz
Kırmızı biber veya kara biber

Mantar ve biberi ince ince dilin, sahanda erittiğiniz tereyağında yumuşayana kadar çevirin,  yumurtaları kırın, ocağın kısık ateşte olmasına dikkat edin. Tuz, arzuya göre kırmızı biber veya kara biber serpin. Kaşık yardımı ile iyice karışmasını sağlayın. Sahanda servis edebileceğiniz gibi, kahvaltı tabağına da alabilirsiniz.


Çeşitli sebzelerle

Sotelediğiniz sebzeyi veya sebzeleri de omlet yapmak için kullanabilirsiniz. Sotelemek için sebzelerin arzunuza göre ama aynı büyüklükte kesilmiş olması gerekli. Sotelemek için olmazsa olmazı soğan ve tuz. Soğanı ay şeklinde doğrayabileceğiniz gibi minik küpler halinde de doğrayabilirsiniz. Kullanmak istediğiniz sebzelerin de mümkün olduğunca aynı boyutlarda doğranması gerekli. Püf nokta önce soğanları yağda kavurmak ve daha sonra pişme derecelerine göre doğranmış sebzeleri katmak ki tüm sebzeler eşit miktarda pişsin.  Bu şekilde hazırladığımız sebzelerin üzerine yumurtaları kırarak ve yukarıda anlattığım pişirme yöntemlerinden birisini uygulayarak nefis omletler elde edebilirsiniz.