OMLET
Yaratıcılığınızı
kullanın, omletinizi özgünleştirin.
Öncelikle
omletinizin içinde olması gereken maddelere karar verin.
Neler
olabilir?
Olmazsa
olmaz: Yumurta
Ana
Maddeler: Mantar
(kavrulmuş veya çiğ), biber (sivri biber, çarliston, kırmızı biber), sucuk,
salam, pastırma (riskli), domates, haşlanmış patates, sosis, kuru veya taze
soğan, dereotu, maydanoz, roka yaprakları, çekirdeksiz zeytin çeşitleri, taze
soğan (ince dilimlenmiş), kavrulmuş ıspanak
Baharatlar: tuz, karabiber, kırmızı biber (tüm
çeşitleri), kimyon, nane (ben yumurtada sevmem), kekik, tuzot çeşitleri (ben
sebze çeşnilisini seviyorum), fesleğen (az miktarda)
Diğer: peynir (yağlı peynirleri tercih
etmekte fayda var, krem peynir gibi akıcı peynirler uygun olmaz), margarin,
sıvı yağ, zeytinyağı, tereyağı
SİZİN
ÖNERİLERİNİZ:
……………..
……………..
………………
………………
Nasıl
yapalım?
- Öncelikle seçeceğiniz ana
maddelere karar verin. Bir ya da birden fazla madde seçebileceğiniz gibi,
hiç bir ana maddeyi de seçmeyebilirsiniz ki bu durumda sade omlet yapmış
olursunuz.
- Seçtiğiniz maddelerin miktarını
belirleyin ve istediğiniz şekilde doğrayın. Baharatları seçin,
zorunluluğunuz yok ise tuz olmaz ise olmazlar arasında.
- Kişi başı 1 – 2 yumurta hesabına
göre yumurtaları bir kaba kırın ve iyice çırpın
- Seçtiğiniz yağdan yeter miktarda
tavaya alın, eritin veya hafif kızdırın. Seçtiğiniz ana maddeleri yağa
katın, karıştırarak pembeleşinceye kadar az hararetli ateşte çevirin.
Seçtiğiniz maddelerden diri kalmasını istedikleriniz var ise, bu maddeleri
kenara ayırın.
- Çırptığınız yumurtaları tavaya
katın ve karıştırmaya devam edin. Eğer peynir kullanacaksanız, peyniri de
bu aşamada tavaya katın. Baharatları damak tadınıza göre yeteri ölçüde,
katın karıştırmaya devam edin. Çırpılmış yumurta hafif sulu kıvamında iken
diri kalmasını istediğiniz malzemeleri ve katmadı iseniz peyniri de
katabilirsiniz. Bu malzemeleri katar katmaz, az karıştırın ve tavanızın
altını kapatın.
- Tek başına servis yapacağınız
gibi, aşağıda anlatacağım kahvaltı tabakları ile de servis yapabilirsiniz.
Omleti
hazırladığınız kişilere mutlaka fikirlerini sorunuz, bu sayede içine kattığınız
malzemeleri, ortak damak tadınıza daha uygun hazırlayabileceksiniz. Ayrıca 5.
adımda bahsettiğim tavanızın altını kapatmadan katacağınız malzemeleri istemeyenlerin
tabağına hazırladığınız omletten ayırdıktan sonra da katarak kişiye özel
omletler de hazırlayabilirsiniz. Tıpkı benim son aşamada yeğenimin omletini
tabağına koyduktan sonra domatesleri tavaya kattığım gibi.
Değişik
bir pişirme yöntemi:
Yukarıdaki
tarifin ilk 4 adımını uygulayın. 5. adım olarak aşağıdaki yöntemi uygulayın;
5.
Çırptığınız yumurtalar ile beraber kalan diğer malzemeleri de tavaya katın ve
karıştırın. Tavayı kapağı ile kapatın, ocağın altını çok az kısın. Ara sıra bir
çatal yardımı ile üst kısmının pişip pişmediğini kontrol edin. Piştiğinde pasta
dilimleri şeklinde bölerek tabaklarda veya tümünü bir servis tabağına alarak
servis edebilirsiniz.
Ya da;
Omletinizi
hiç karıştırmadan altının pişmesini bekler ve sonra ters yüz edebilirsiniz
(havada hoplatarak), Yalnız şunu bilin ki bu iş ciddi maharet istiyor, omleti ve
ocağı mahvetme olasılığı oldukça yüksek,
bunun yerine bir düz tabak yardımıyla da bu işi yapabilirsiniz.
Vakti
olana küçük bir not:
yukarıda anlatılan 5. adımı uygularken yumurtaların sarıları ile beyazlarını
ayırıp, ayrı ayrı çırpmanızı ve önce sarılarının tavaya katıp karıştırdıktan
sonra beyazlarını ilave etmenizi öneririm,omletiniz daha da kabarık oluyor.
Benim
Favorim:
4 kişilik
Olmazsa
olmaz: yumurta – 6 adet
Ana Maddeler: mantar
– 4 adet orta boy
çarliston biber – 2 adet
Domates – 2 orta boy
Baharatlar: tuz
kara biber
kırmızı biber
sebzeli tuzot
Diğer: margarin
– 1 tatlı kaşığı
tereyağı – 1 çay kaşığı
taze kaşar rendesi – ½ su bardağı
tulum peyniri - ¼ su bardağı
Tulum peyniri
ve minik doğranmış domatesler 5. adımda bahsettiğim son aşamada omlete
katılacak
Uçta bir
örnek:
Kibrit
kutusunun yarısı kadar küflü peyniri rendeleyin (veya ezin), bir tatlı kaşığı
(silme) tereyağında az çevirin, çırpılmış üç yumurta ile bir tutam
kırmızıbiberi katın. Yumurtalar hafif suluca pişince, kızarmış çavdar ekmeği
ile servis yapın.
Tam kırmızı biber katma aşamasında OKURUN
ÖNERİLERİ olabilir diye düşündüm, başlığı açıyorum.
SİZİN
ÖNERİLERİNİZ:
…………
…………
…………
…………
Mantar Sevenlere (1 kişilik)
1 Tatlı
kaşığı tereyağı veya margarin
2 yumurta
8 - 10 adet orta boy mantar
1 adet sivri
biber veya çarliston biber
Tuz
Kırmızı biber
veya kara biber
Mantar ve
biberi ince ince dilin, sahanda erittiğiniz tereyağında yumuşayana kadar
çevirin, yumurtaları kırın, ocağın kısık
ateşte olmasına dikkat edin. Tuz, arzuya göre kırmızı biber veya kara biber
serpin. Kaşık yardımı ile iyice karışmasını sağlayın. Sahanda servis
edebileceğiniz gibi, kahvaltı tabağına da alabilirsiniz.
Çeşitli sebzelerle
Sotelediğiniz
sebzeyi veya sebzeleri de omlet yapmak için kullanabilirsiniz. Sotelemek için
sebzelerin arzunuza göre ama aynı büyüklükte kesilmiş olması gerekli. Sotelemek
için olmazsa olmazı soğan ve tuz. Soğanı ay şeklinde doğrayabileceğiniz gibi
minik küpler halinde de doğrayabilirsiniz. Kullanmak istediğiniz sebzelerin de
mümkün olduğunca aynı boyutlarda doğranması gerekli. Püf nokta önce soğanları
yağda kavurmak ve daha sonra pişme derecelerine göre doğranmış sebzeleri katmak
ki tüm sebzeler eşit miktarda pişsin. Bu
şekilde hazırladığımız sebzelerin üzerine yumurtaları kırarak ve yukarıda
anlattığım pişirme yöntemlerinden birisini uygulayarak nefis omletler elde
edebilirsiniz.