SİGARA
BÖREĞİ
Sofralarımızın vazgeçilmezi, börek türünün kolaylarından, tabii ki
kahvaltı tabaklarında, sofralarında da belli bir yeri olacak. Yapımı kolay,
hazır yufka 8 e veya 12 ye bölünerek üçgenler elde edilecek, bir kenarına iç
malzeme konacak kenarları kapatılarak sarılacak ve sivri ucuna bir miktar su
sürülerek kapatılacak. Ya da Yufka şeritler halinde kesilerek börek muska
şeklinde sarılacak, gerçi o zaman adı Muska Böreği oluyor, ama yöntem aynı. İki
çeşit iç hazırlanmışsa, bir çeşidi rulo, bir çeşidi muska şeklide sarılacak ve
dostlardan ne kadar özenli hazırlanılmış iltifatları alınacak. Bu noktada fazla
bir ipucu yok, ancak bir iki noktaya dikkat çekmek isterim
-
Böreğin içine koyacağınız malzemeniz ne az olsun ne
de çok, az malzeme cimrilikle suçlanmanıza, çok malzeme ise pişirme esnasında
malzemenin börekten dışarı çıkarak kızgın yağın üzerinize sıçramasına neden
olabilir, şekilsiz börekler de cabası.
-
Malzemeniz kalmadı ama yufka dilimleriniz arttı ise,
artan yufkaların içine taze kaşar dilimleri koyarak (rendelenmiş ya da börek
ebadında kesilmiş) değerlendirebilirsiniz, böylece çeşit de katmış olursunuz.
-
Malzemeniz artarsa, artan malzemelerinizin içine
yeterince miktarda kırdığınız yumurtaları çırparak ve böreği kızarttığınız yağı kullanarak değişik
lezzetler yakalayabilirsiniz. İşte lezzet avcılarına yeni bir fırsat; artan
malzemem ne, ne kadar, yumurta dışında elimin altında olan malzemelerden
hangilerini katarak farklı lezzetler yakalayabilirim? Aşağıda Sigara Böreği
İçleri kısmında bu konu ile ilgili sizlere bazı ip uçları vermeye çalışacağım.
-
Yağın bol ve kızgın olmasına dikkat edin, genelde
tavada ne kadar az yağ olursa börek ya da kızartılacak malzeme o kadar az yağ
çeker gibi bir kanı hakim, ancak ispatlayamamakla birlikte ben katılmıyorum,
kızgın ve bol yağ (hemen hemen böreklerin yüksekliğinin yarısından fazlasını
kapatacak kadar), kızartılacak malzemenin çok daha az yağ çekmesini sağlıyor.
Sigara böreği sever, kızartma sevmeyenlere müjde; Fırında Sigara Böreği;
Yöntem yine basit fırın tepsisini yağlıyorsunuz (tercihen zeytinyağı ile)
ya da yağlı kağıt koyuyorsunuz, sonra börekleri dizip, üzerine bir fırça
yardımı ile zeytinyağı sürüyorsunuz ve önceden 175 – 200 derecede ısıtılmış fırında
üstü kızarana kadar pişiriyorsunuz. Böreklerin üzerine susam ve/veya çörek otu
da dökebilirsiniz. Susam veya çörek otunu ayırıcı olarak da kullanabilirsiniz,
susamlılar beyaz peynirli, çörek otlular kıymalı gibi, üstü susamsız ya da
çörek otsuz böreğin kalmamasına dikkat edin, sade mi? diye soruyorlar J
Bu yöntemle itiraf edeyim, benden çok daha lezzetli, kıtır kıtır, çıtır
çıtır sigara börekleri hazırlayan dostlarım var, ben onların seviyesine
ulaşamadım, sizlere bir kez denemenizi, tatmin edici olmazsa da bu paragrafın
üstünü çizmenizi öneririm.
Ben aşağıda anlatacağım yöntemle daha farklı lezzetleri yakaladığımı
düşünüyorum. Sigara böreklerini önce çırpılmış yumurtaya sonra da galeta ununa
ya da mısır ununa bulayarak ve yukarıdaki yöntemi uygulayarak fırında börekleri
pişiriyorum. Kızartma börekten daha hafif oluyor.
Bu konu ile ilgili son sözü kahvaltılara pek uygun değil ama bruncha
gidebilecek bir lezzetle noktalamak istiyorum, Sigara böreğinizi ne şekilde
pişirdiğiniz önemli değil, ama içinin kıymalı veya etli olması önemli
bahsettiğim lezzeti yakalamak için.
Bir tabağa dizin, üzerine sarımsaklı yoğurt ve yoğurdun üzerine de az
ketçap dökün.
TATLI SİGARA BÖREĞİ
Sigara Böreği konusunu son bir tarifle bitirmek istiyorum. Çocukluğumda,
canım hamurlu bir tatlı çektiğinde annemin bana hazırladığı tatlının tarifi.
Yufkaları 16 parçaya bölün ve uçlarını kıvırmadan içine bir şey koymadan boş
olarak sarın, gevşek sarmaya dikkat edin ki pişince kıtır kıtır olsun. Sonra sıvı yağda kızartın, yağını süzdükten
sonra bir tabağa alın ve hemen soğumadan üzerine pudra şekeri ekin. Denemeye
değer.