Börekler - Sigara Böreği


SİGARA BÖREĞİ

Sofralarımızın vazgeçilmezi, börek türünün kolaylarından, tabii ki kahvaltı tabaklarında, sofralarında da belli bir yeri olacak. Yapımı kolay, hazır yufka 8 e veya 12 ye bölünerek üçgenler elde edilecek, bir kenarına iç malzeme konacak kenarları kapatılarak sarılacak ve sivri ucuna bir miktar su sürülerek kapatılacak. Ya da Yufka şeritler halinde kesilerek börek muska şeklinde sarılacak, gerçi o zaman adı Muska Böreği oluyor, ama yöntem aynı. İki çeşit iç hazırlanmışsa, bir çeşidi rulo, bir çeşidi muska şeklide sarılacak ve dostlardan ne kadar özenli hazırlanılmış iltifatları alınacak. Bu noktada fazla bir ipucu yok, ancak bir iki noktaya dikkat çekmek isterim
-        Böreğin içine koyacağınız malzemeniz ne az olsun ne de çok, az malzeme cimrilikle suçlanmanıza, çok malzeme ise pişirme esnasında malzemenin börekten dışarı çıkarak kızgın yağın üzerinize sıçramasına neden olabilir, şekilsiz börekler de cabası.
-        Malzemeniz kalmadı ama yufka dilimleriniz arttı ise, artan yufkaların içine taze kaşar dilimleri koyarak (rendelenmiş ya da börek ebadında kesilmiş) değerlendirebilirsiniz, böylece çeşit de katmış olursunuz.
-        Malzemeniz artarsa, artan malzemelerinizin içine yeterince miktarda kırdığınız yumurtaları çırparak ve  böreği kızarttığınız yağı kullanarak değişik lezzetler yakalayabilirsiniz. İşte lezzet avcılarına yeni bir fırsat; artan malzemem ne, ne kadar, yumurta dışında elimin altında olan malzemelerden hangilerini katarak farklı lezzetler yakalayabilirim? Aşağıda Sigara Böreği İçleri kısmında bu konu ile ilgili sizlere bazı ip uçları vermeye çalışacağım.
-        Yağın bol ve kızgın olmasına dikkat edin, genelde tavada ne kadar az yağ olursa börek ya da kızartılacak malzeme o kadar az yağ çeker gibi bir kanı hakim, ancak ispatlayamamakla birlikte ben katılmıyorum, kızgın ve bol yağ (hemen hemen böreklerin yüksekliğinin yarısından fazlasını kapatacak kadar), kızartılacak malzemenin çok daha az yağ çekmesini sağlıyor.

Sigara böreği sever, kızartma sevmeyenlere müjde; Fırında Sigara Böreği;

Yöntem yine basit fırın tepsisini yağlıyorsunuz (tercihen zeytinyağı ile) ya da yağlı kağıt koyuyorsunuz, sonra börekleri dizip, üzerine bir fırça yardımı ile zeytinyağı sürüyorsunuz ve önceden 175 – 200 derecede ısıtılmış fırında üstü kızarana kadar pişiriyorsunuz. Böreklerin üzerine susam ve/veya çörek otu da dökebilirsiniz. Susam veya çörek otunu ayırıcı olarak da kullanabilirsiniz, susamlılar beyaz peynirli, çörek otlular kıymalı gibi, üstü susamsız ya da çörek otsuz böreğin kalmamasına dikkat edin, sade mi? diye soruyorlar J
Bu yöntemle itiraf edeyim, benden çok daha lezzetli, kıtır kıtır, çıtır çıtır sigara börekleri hazırlayan dostlarım var, ben onların seviyesine ulaşamadım, sizlere bir kez denemenizi, tatmin edici olmazsa da bu paragrafın üstünü çizmenizi öneririm.


Ben aşağıda anlatacağım yöntemle daha farklı lezzetleri yakaladığımı düşünüyorum. Sigara böreklerini önce çırpılmış yumurtaya sonra da galeta ununa ya da mısır ununa bulayarak ve yukarıdaki yöntemi uygulayarak fırında börekleri pişiriyorum. Kızartma börekten daha hafif oluyor.



Bu konu ile ilgili son sözü kahvaltılara pek uygun değil ama bruncha gidebilecek bir lezzetle noktalamak istiyorum, Sigara böreğinizi ne şekilde pişirdiğiniz önemli değil, ama içinin kıymalı veya etli olması önemli bahsettiğim lezzeti yakalamak için.
Bir tabağa dizin, üzerine sarımsaklı yoğurt ve yoğurdun üzerine de az ketçap dökün.






TATLI SİGARA BÖREĞİ

Sigara Böreği konusunu son bir tarifle bitirmek istiyorum. Çocukluğumda, canım hamurlu bir tatlı çektiğinde annemin bana hazırladığı tatlının tarifi. Yufkaları 16 parçaya bölün ve uçlarını kıvırmadan içine bir şey koymadan boş olarak sarın, gevşek sarmaya dikkat edin ki pişince kıtır kıtır olsun.  Sonra sıvı yağda kızartın, yağını süzdükten sonra bir tabağa alın ve hemen soğumadan üzerine pudra şekeri ekin. Denemeye değer.