PEYNİR TABAKLARI
Sanırım
kuvvetli bir peynir tabağı hazırlamak için elimizde yeterinde malzeme oluştu.
Kızarmış
peynir dilimlerimiz, peynir toplarımız ve yurdumuz gibi peynir çeşidi bol bir
ülkenin bize sunduğu tüm peynir çeşitleri. Hepsi sunumu bekliyor. Öncelikle siz
lezzet avcılarının kendinize göre bir tarzınız olması lazım. Hepsini bir
tabakta hoş bir şekilde çeşitli kuru meyvelerle süsleyerek sunabilirsiniz, ya
da peynir çeşitlerinize göre ayrı ayrı
tabaklarda sunabilirsiniz. Ben süslemesini pek beceremeyenlerdenim, süslü
tabaklardan da pek hoşlanmıyorum, böyle tabaklar bana sanki miktarı az olan
peynirin sunum şekli ile zenginleştirilmesi gibime geliyor. Salt peynirden
oluşmayan peynir tabaklarında gözlediğim, süs malzemelerinin peynirden fazla
olması. Seneler önce böyle bir peynir tabağı görmüştüm. Van Otlu Peynirinden
büyükçe üçgen kesilmiş bir dilim, bir şeylerden hazırlanmış bir dağın ortasında
diklemesine duruyordu ki, böylece peynir tabağı boyu 10 cm civarında uzamış ve
haşmetli görünmekteydi. Ancak diğer peynirlere erişebilmek için Van Otlu
peynirinin saplı olduğu dağı eşelemeniz gerekiyordu. Dağın merkezinde ise ters
çevrilmiş bir kase vardı, ancak ulaşmanız epeyi vakit alıyordu. Benim tarzım,
küçük tabaklarda, tercihen peynir tahtalarında peynirlerin kalıp halinde yer
alması ve yanındaki peynir bıçağı aracılığıyla dileyenin dilediği kadar peyniri
kendi tabaklarına alması. Graviyer, kaşar gibi daha sert peynirlerin
dilimlenmesinde ve aynı tabakta sunulmasında fayda görüyorum. Süslenmesine
gelince,bence abartılı olmamalı, salata görünümünde olmamalı ve peynirin
özelliğine uygun tatlardan oluşan gıdalar kullanılmalı. Ben tulum peynirine en
fazla cevizi yakıştırıyorum. Beyaz peynire domatesi uygun görüyorum. Rokfor
peynirine ya da küflü tulum peynirine, yöresel çeşitli otlardan imal edilmiş
peynirlere ise hiçbir gıdayı yakıştıramıyorum. Renk katması amacı ile sivri
biber, kırmızı taze biber, çeşitli baharatlar olabilir ama ana tadı
kaçırmadığımızdan emin olmak lazım. Beyaz peynir üzerine ekilen çörek otu beyaz
peynir lezzetini bastırıyor, ama böyle bir lezzeti sevenler de olabilir.
Söylemeye
çalıştığım aslında tek bir cümle: siz lezzet avcıları peynir tabakları
hazırlarken de önce lezzeti sonra görselliği yakalamaya çalışın. Leziz bir
peyniri süslemek uğruna lezzetsiz kategorisine sokmayın. Tam tersine süslemek
için kullanacağınız malzemelerle tat katmaya çalışın. Söylemeye çalıştığım üç cümle olmuş, kusursa
bakmayın.