Peynirler - Peynir Tabakları


PEYNİR TABAKLARI

Sanırım kuvvetli bir peynir tabağı hazırlamak için elimizde yeterinde malzeme oluştu.
Kızarmış peynir dilimlerimiz, peynir toplarımız ve yurdumuz gibi peynir çeşidi bol bir ülkenin bize sunduğu tüm peynir çeşitleri. Hepsi sunumu bekliyor. Öncelikle siz lezzet avcılarının kendinize göre bir tarzınız olması lazım. Hepsini bir tabakta hoş bir şekilde çeşitli kuru meyvelerle süsleyerek sunabilirsiniz, ya da  peynir çeşitlerinize göre ayrı ayrı tabaklarda sunabilirsiniz. Ben süslemesini pek beceremeyenlerdenim, süslü tabaklardan da pek hoşlanmıyorum, böyle tabaklar bana sanki miktarı az olan peynirin sunum şekli ile zenginleştirilmesi gibime geliyor. Salt peynirden oluşmayan peynir tabaklarında gözlediğim, süs malzemelerinin peynirden fazla olması. Seneler önce böyle bir peynir tabağı görmüştüm. Van Otlu Peynirinden büyükçe üçgen kesilmiş bir dilim, bir şeylerden hazırlanmış bir dağın ortasında diklemesine duruyordu ki, böylece peynir tabağı boyu 10 cm civarında uzamış ve haşmetli görünmekteydi. Ancak diğer peynirlere erişebilmek için Van Otlu peynirinin saplı olduğu dağı eşelemeniz gerekiyordu. Dağın merkezinde ise ters çevrilmiş bir kase vardı, ancak ulaşmanız epeyi vakit alıyordu. Benim tarzım, küçük tabaklarda, tercihen peynir tahtalarında peynirlerin kalıp halinde yer alması ve yanındaki peynir bıçağı aracılığıyla dileyenin dilediği kadar peyniri kendi tabaklarına alması. Graviyer, kaşar gibi daha sert peynirlerin dilimlenmesinde ve aynı tabakta sunulmasında fayda görüyorum. Süslenmesine gelince,bence abartılı olmamalı, salata görünümünde olmamalı ve peynirin özelliğine uygun tatlardan oluşan gıdalar kullanılmalı. Ben tulum peynirine en fazla cevizi yakıştırıyorum. Beyaz peynire domatesi uygun görüyorum. Rokfor peynirine ya da küflü tulum peynirine, yöresel çeşitli otlardan imal edilmiş peynirlere ise hiçbir gıdayı yakıştıramıyorum. Renk katması amacı ile sivri biber, kırmızı taze biber, çeşitli baharatlar olabilir ama ana tadı kaçırmadığımızdan emin olmak lazım. Beyaz peynir üzerine ekilen çörek otu beyaz peynir lezzetini bastırıyor, ama böyle bir lezzeti sevenler de olabilir.

Söylemeye çalıştığım aslında tek bir cümle: siz lezzet avcıları peynir tabakları hazırlarken de önce lezzeti sonra görselliği yakalamaya çalışın. Leziz bir peyniri süslemek uğruna lezzetsiz kategorisine sokmayın. Tam tersine süslemek için kullanacağınız malzemelerle tat katmaya çalışın.  Söylemeye çalıştığım üç cümle olmuş, kusursa bakmayın.