KEK
Kek tarifleri
başlı başına bir kitap konusu, o kadar çok çeşidi var ki. Günün her saatinde
tüketiliyor. Hazırları çeşit çeşit satılıyor. Pastanelerden temin etmek de
mümkün. Ancak konu kahvaltılar olunca yapılacak keke de dikkat etmek lazım.
Çünkü kek genellikle kahvaltı sonlarında tüketiliyor. Bu nedenle fazla ağır
olmamalı, kahvaltıdan kalkmadan önce ağızda hoş bir tat bırakmalı. Hafif olmalı ki, yendikten sonra tuzlu bir şeyler yeme
ihtiyacı uyandırmasın. Sizlere kahvaltılarda sunabileceğiniz iki temel kek
tarifi vermek istiyorum, ikisi de farklı lezzetler yakalamaya uygun, yeter ki
siz isteyin.
Kek iki
özelliği ile sınavdan geçiyor, ve tabii pişiren olarak siz.
1)
Kabarması
ve içinin ideal yoğunlukta ve pişmiş olması
2)
Tadı
Birinci konu
ile ilgili aşağıdaki ip uçlarını vereceğim
a.
Yumurta
ve şeker iyice çırpılmalı, o kadar ki yumurtanın sarı rengi belli olmamalı, Ben
mikser ile hızlı devirde en az 10 dakika karıştırıyorum.
b.
Yumurtanın
şekerle çırpılma işi önceden yapılmalı ve bu işlem bittikten sonra katılacak
diğer malzemeler katılmalı
c.
Kek
kalıbı iyice yağlanmalı ve unlanmalı (çok özel kalıplar hariç)
d.
Kek
hamuruna konacak dibe çökme ihtimali olan malzemeler, meyve kuruları gibi
ıslatılıp una bulanmalı, unları silkelendikten sonra hamur kalıba dökülmeden
hemen evvel hamura katılmalı ve tahta kaşıkla şöyle bir karıştırılmalı
e.
Kek
hamuru boza kıvamında ya da daha kıvamlı olmalı, ama akışkanlığını da
kaybetmemeli.
f.
Çekilmiş
ceviz, fındık, fıstık içi, kakao gibi hamuru yoğuşturabilecek malzemeler
katıldıktan sonra un katılmalı
g.
Aşırı
yoğunlaşmış ve akışkanlığını kaybetmiş hamurlar tarifinde bulunan sıvı
malzemelerle açılmalı (süt, sıvı yağ, yoğurt, meyve suyu gibi)
h.
Fırın
önceden ısıtılmalı
i.
Pişme
sırasında fırın kapağı açılmamalı ve kekin üstü iyice kızardıktan sonra bir
bıçak saplayarak pişmesi kontrol edilmeli
Bu kurallara
uyunca kekinizin tutmaması gibi bir durumla karşılaşmıyorsunuz.
İkinci konuya
gelince bu tamamı ile sizlere kalmış
İdeal kek
hamuru;
Orta boy bir
kek kalıbı için
2 yumurta
1 bardak
şeker
1 paket
kabartma tozu
1/3 su bardak
ayçiçeği yağı
2/3 su
bardağı süt
Yeterince un
Yumurtaları
karıştırma kabına kırıp, şekerle birlikte mikserle yüksek devirde 10 dakika
çırpın, ay çiçeği yağı, süt ve kabartma tozunu ilave edip çırpmaya devam edin.
Çırpma işleminde mikserinizi alçak devirde çalıştırmanızı öneririm, hatta önce
kaşıkla karıştırıp, sonra mikser kullanabilirsiniz.Böylece etrafa karışımı
sıçratmamış olursunuz, sonradan temizlemesi zor oluyor. Boza kıvamından daha
kıvamlı hale gelene kadar un ilave edip çırpın. Yağlanmış unlanmış kalıba döküp
175 derecede önceden ısıtılmış fırında üstü kızarana kadar pişirin. Kekimiz
hazır, sade kek, çok sade, çeşitlendirmek gerek.
Yeni
lezzetler yakalamak gerek: Ama nasıl? İşte yöntemi;
Karışıma un
ilave etmeden hemen önce en az iki çorba kaşığı kakao ilave edelim, rengi
yeterince koyu değilse biraz daha ilave edelim, ta ki rengini beğenene kadar.
Sonra un ilave edelim, yine boza kıvamını yakalayana kadar. Ve yukarıda
anlattığımız gibi pişirelim. Kakaolu kekimiz hazır, kakaosu çoksa yani rengi
bitter çikolata rengine yakınsa bitter kakaolu kekimiz hazır.
Çeşitlendirmenin
yolunu çözdük; un koymadan önce bir takım malzemeleri ilave etmek. Bu
malzemeler neler olabilir;
Kakao
Çekilmiş
ceviz
Çekilmiş
fındık
Çekilmiş
fıstık
Hindistan
cevizi
Limon kabuğu
rendesi
Portakal
kabuğu rendesi
Vanilya
Sıvı hamur
aromaları
Kekin
yarısını kaba döktükten sonra diğer yarısını kakaolayıp dökmek
Kuru
meyvelerin, meyve şekerlemelerinin una bulanıp en sonda karıştırılması
TEPSİ KEK
Bu isim bana
ait, diğer keklerden ayrılabilsin diye bu ismi koydum, evde de kullanıyoruz ve
uzun uzun hangi keki kast ettiğimizi tariflemiyoruz.
Yapımı basit,
mini fırın tepsisi için ölçüleri;
2 yumurta
1 bardak
şeker
2 dolu çorba
kaşığı yoğurt
1 paket
kabartma tozu
1 paket
vanilya
100 gram
çekilmiş ceviz içi
1 bardak
dolusu doğranmış kuru meyve
Alabildiğince
un
½ bardak sıvı
yağ
Yumurta ve
şekeri çırpıyoruz, kabartma tozu, vanilya, sıvı yağ, yoğurt ve biraz un katıp
çırpmaya devam ediyoruz, ceviz içini katıyoruz, hamurumuz boza kıvamından daha
kıvamlı değilse un ilave ediyoruz. Boza kıvamından bira daha yoğun bir kıvamı
yakalayınca (ama akıcı bir kıvam) un eklemeyi bırakıyoruz. Kıvamı kaçırıp daha
yoğun bir karışım elde ederseniz, yoğurt ile açabilirsiniz. Son olarak leblebi
büyüklüğünde doğranmış kuru meyveleri önce una buluyoruz, ununu silkeledikten
sonra karışıma döküp tahta kaşıkla şöyle bir çeviriyoruz ve önceden yağlanmış
fırın tepsisine döküyoruz. 175 – 200 derecede üstü iyice kızarana kadar
pişiriyoruz. Tarifi bu kadar. Kendimizden bir şeyler katmadık. Hepimizin keki
aynı oldu. Farklılaştıralım.
Çekilmiş
ceviz içi yerine çekilmiş fındık kullanalım, tat farklılaştı, fındığı cevize
tercih edenlere iyi bir öneri, ama ben bu keki cevizli seviyorum, içimden bir
ses cevizin bu kekin olmazsa olmazları arasında olduğunu söylüyor. Ama sizin
farklı olabilir, denemek ile bir şey kaybetmezsiniz. Ben daha ziyade kuru
meyvelerle oynamaktan yanayım. Alınıza gelen her türlü kuru meyveyi tek başına
ya da karıştırarak kullanabilirsiniz. Kuru üzümü kullanırken suda bekletmekte
hatta hafif kaynatmakta fayda var bu şekilde şişiyor. Benden bu kadar lezzet
avcıları, yaratıcılığınız sizleri bekliyor.