İki Çeşit Kek


KEK

Kek tarifleri başlı başına bir kitap konusu, o kadar çok çeşidi var ki. Günün her saatinde tüketiliyor. Hazırları çeşit çeşit satılıyor. Pastanelerden temin etmek de mümkün. Ancak konu kahvaltılar olunca yapılacak keke de dikkat etmek lazım. Çünkü kek genellikle kahvaltı sonlarında tüketiliyor. Bu nedenle fazla ağır olmamalı, kahvaltıdan kalkmadan önce ağızda hoş bir tat bırakmalı.  Hafif olmalı ki,  yendikten sonra tuzlu bir şeyler yeme ihtiyacı uyandırmasın. Sizlere kahvaltılarda sunabileceğiniz iki temel kek tarifi vermek istiyorum, ikisi de farklı lezzetler yakalamaya uygun, yeter ki siz isteyin.

Kek iki özelliği ile sınavdan geçiyor, ve tabii pişiren olarak siz.
1)    Kabarması ve içinin ideal yoğunlukta ve pişmiş olması
2)    Tadı

Birinci konu ile ilgili aşağıdaki ip uçlarını vereceğim
a.     Yumurta ve şeker iyice çırpılmalı, o kadar ki yumurtanın sarı rengi belli olmamalı, Ben mikser ile hızlı devirde en az 10 dakika karıştırıyorum.
b.     Yumurtanın şekerle çırpılma işi önceden yapılmalı ve bu işlem bittikten sonra katılacak diğer malzemeler katılmalı
c.     Kek kalıbı iyice yağlanmalı ve unlanmalı (çok özel kalıplar hariç)
d.     Kek hamuruna konacak dibe çökme ihtimali olan malzemeler, meyve kuruları gibi ıslatılıp una bulanmalı, unları silkelendikten sonra hamur kalıba dökülmeden hemen evvel hamura katılmalı ve tahta kaşıkla şöyle bir karıştırılmalı
e.     Kek hamuru boza kıvamında ya da daha kıvamlı olmalı, ama akışkanlığını da kaybetmemeli.
f.      Çekilmiş ceviz, fındık, fıstık içi, kakao gibi hamuru yoğuşturabilecek malzemeler katıldıktan sonra un katılmalı
g.     Aşırı yoğunlaşmış ve akışkanlığını kaybetmiş hamurlar tarifinde bulunan sıvı malzemelerle açılmalı (süt, sıvı yağ, yoğurt, meyve suyu gibi)
h.     Fırın önceden ısıtılmalı
i.       Pişme sırasında fırın kapağı açılmamalı ve kekin üstü iyice kızardıktan sonra bir bıçak saplayarak pişmesi kontrol edilmeli

Bu kurallara uyunca kekinizin tutmaması gibi bir durumla karşılaşmıyorsunuz.


İkinci konuya gelince bu tamamı ile sizlere kalmış

İdeal kek hamuru;

Orta boy bir kek kalıbı için

2 yumurta
1 bardak şeker
1 paket kabartma tozu
1/3 su bardak ayçiçeği yağı
2/3 su bardağı süt
Yeterince un

Yumurtaları karıştırma kabına kırıp, şekerle birlikte mikserle yüksek devirde 10 dakika çırpın, ay çiçeği yağı, süt ve kabartma tozunu ilave edip çırpmaya devam edin. Çırpma işleminde mikserinizi alçak devirde çalıştırmanızı öneririm, hatta önce kaşıkla karıştırıp, sonra mikser kullanabilirsiniz.Böylece etrafa karışımı sıçratmamış olursunuz, sonradan temizlemesi zor oluyor. Boza kıvamından daha kıvamlı hale gelene kadar un ilave edip çırpın. Yağlanmış unlanmış kalıba döküp 175 derecede önceden ısıtılmış fırında üstü kızarana kadar pişirin. Kekimiz hazır, sade kek, çok sade, çeşitlendirmek gerek.

Yeni lezzetler yakalamak gerek: Ama nasıl? İşte yöntemi;
Karışıma un ilave etmeden hemen önce en az iki çorba kaşığı kakao ilave edelim, rengi yeterince koyu değilse biraz daha ilave edelim, ta ki rengini beğenene kadar. Sonra un ilave edelim, yine boza kıvamını yakalayana kadar. Ve yukarıda anlattığımız gibi pişirelim. Kakaolu kekimiz hazır, kakaosu çoksa yani rengi bitter çikolata rengine yakınsa bitter kakaolu kekimiz hazır.

Çeşitlendirmenin yolunu çözdük; un koymadan önce bir takım malzemeleri ilave etmek. Bu malzemeler neler olabilir;

Kakao
Çekilmiş ceviz
Çekilmiş fındık
Çekilmiş fıstık
Hindistan cevizi
Limon kabuğu rendesi
Portakal kabuğu rendesi
Vanilya
Sıvı hamur aromaları


Kekin yarısını kaba döktükten sonra diğer yarısını kakaolayıp dökmek

Kuru meyvelerin, meyve şekerlemelerinin una bulanıp en sonda karıştırılması




TEPSİ KEK

Bu isim bana ait, diğer keklerden ayrılabilsin diye bu ismi koydum, evde de kullanıyoruz ve uzun uzun hangi keki kast ettiğimizi tariflemiyoruz.
Yapımı basit, mini fırın tepsisi için ölçüleri;

2 yumurta
1 bardak şeker
2 dolu çorba kaşığı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
100 gram çekilmiş ceviz içi
1 bardak dolusu doğranmış kuru meyve
Alabildiğince un
½ bardak sıvı yağ

Yumurta ve şekeri çırpıyoruz, kabartma tozu, vanilya, sıvı yağ, yoğurt ve biraz un katıp çırpmaya devam ediyoruz, ceviz içini katıyoruz, hamurumuz boza kıvamından daha kıvamlı değilse un ilave ediyoruz. Boza kıvamından bira daha yoğun bir kıvamı yakalayınca (ama akıcı bir kıvam) un eklemeyi bırakıyoruz. Kıvamı kaçırıp daha yoğun bir karışım elde ederseniz, yoğurt ile açabilirsiniz. Son olarak leblebi büyüklüğünde doğranmış kuru meyveleri önce una buluyoruz, ununu silkeledikten sonra karışıma döküp tahta kaşıkla şöyle bir çeviriyoruz ve önceden yağlanmış fırın tepsisine döküyoruz. 175 – 200 derecede üstü iyice kızarana kadar pişiriyoruz. Tarifi bu kadar. Kendimizden bir şeyler katmadık. Hepimizin keki aynı oldu. Farklılaştıralım.
Çekilmiş ceviz içi yerine çekilmiş fındık kullanalım, tat farklılaştı, fındığı cevize tercih edenlere iyi bir öneri, ama ben bu keki cevizli seviyorum, içimden bir ses cevizin bu kekin olmazsa olmazları arasında olduğunu söylüyor. Ama sizin farklı olabilir, denemek ile bir şey kaybetmezsiniz. Ben daha ziyade kuru meyvelerle oynamaktan yanayım. Alınıza gelen her türlü kuru meyveyi tek başına ya da karıştırarak kullanabilirsiniz. Kuru üzümü kullanırken suda bekletmekte hatta hafif kaynatmakta fayda var bu şekilde şişiyor. Benden bu kadar lezzet avcıları, yaratıcılığınız sizleri bekliyor.