Krep


KREP

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi değil ama olduğunda da memnuniyet yaratacak bir çeşit. Yapılışı için standart bir reçete var. Ayrıca marketlerde toz halinde de satılıyor, su ile karıştırp pişirilerek yapılıyor; üzerinde tarifi var.  Tatlı, tuzlu seçenekleri de mevcut.
Bu iş için yapılmış krep tavasında daha rahat pişirildiği söyleniyor. Ancak yapışmayan bir tavada da oluyor.
Tarifi aşağıda;

2 yumurta
1 su bardağı un
1 su bardağı süt
½ su bardağı su
Az tuz (1 çimdik)
Yukarıdaki malzemelerin tamamını bir kapta iyice akıcı bir sıvı elde edene kadar karıştırın, az margarinle yağlanmış krep tavasına veya tavaya orta boy bir kepçe ölçüsünde dökün ve iyice yayın, yayarken tavayı sağa sola, hafif yukarı aşağı çevirmek yayılmasına yardımcı oluyor. Alt tarafı piştikten sonra ters yüz edin.

Yukarıdaki tarife göre veya marketten tozunu alarak üzerindeki tarife göre elde ettiğiniz kreplerden faydalanarak nasıl tatlar elde edebiliriz? İşte yeni lezzetler yakalamak için yeni bir fırsat.

Kreplerin özelliği hem tatlı hem de tuzlu olarak yenebilmeleri, hem içine belli malzemelerin konulması ile sarılarak, hem de krep katları arasına malzemelerin konarak, dilimlenerek yenilebilmesi. 

Kerpler içine konan malzemelerin özelliklerine göre tatlı niyetine de yenebiliyor, tuzlu niyetine de.

Kahvaltılarda genellikle krep katları üst üste, bir sepet içinde sunuluyor, ve ev sahibi tarafından kreplerin içine sofrada bulunan yiyeceklerden konularak yenilmesi öneriliyor. Bu durum ise sofrada ağız tadına güvenilir bir kişi varsa onun başına patlıyor, zira herkes o kişinin krepini nasıl hazırlayacağına konsantre oluyor, sorular soruyor. Bazıları kreplerinin hazırlanması ricasında dahi bulunabiliyorlar.


Kreplerin içine konabilecek malzemeler

Peynir çeşitleri
Tereyağı
Kaymak
Reçeller
Çikolata sosu
Vanilyalı sos
Böğürtlen sosu
Çeşitli meyveler
Çikolata parçaları
Zeytin çeşitleri
Bal
Salam
Sucuk,
Pastırma
Sosis
Domates,
Biber,
Mantar
Şamfıstığı (soyulmuş ya da toz)
Hindistan cevizi
Kekik
Fesleğen,
Kırmızı pul biber

SİZİN ÖNERİLERİNİZ:

…………………..
…………………..
……………………….

Yukarıda da anlattığım gibi bu malzemelerden istedikleriniz küçük kaplarla sunabilir ve herkese kendi krepini yaratma fırsatı verebilirsiniz.
Ya da ikinci alternatif; herkes için krepleri siz hazırlayabilirsiniz, hatta hazırlayacağınız kahvaltı tabaklarında da yer almasını sağlayabilirsiniz. Bu alternatifi mi seçtiniz?  o halde devam edelim, seçmeyenlere ise bu kısımı atlamalarını tavsiye edelim.


İçi dolu krepleri hazırladıktan sonra  servis edilene kadar epeyi bir vakit geçiyor. Geçen sürede kreplerin kurumaması ve / veya içindeki malzemelerden dolayı sulanmaması  gerekiyor. Bunun için domates gibi sulu gıdaları kreplerin içine koymak hem yemesi hem de tadı açısından iyi olmuyor. Bu tür sulandırıcı gıdalardan kaçınmak gerekiyor. Ayrıca kurumamasını sağlamak içinde masaya getirilene kadar üzerini bir bez yada kapak ile örtmek gerekiyor.

Bir de yeme sorunu var; bence hazırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta. Misafirinizden birisi bal, kaymak çok seviyor ve siz özellikle bal ve kaymaklı bir krep yapmak ve biraz da ‘kişiye özel yapıldı’ etkisi uyandırarak  sunmak istiyorsunuz. İşte yöntemi; krepin ortasına bir kaymak şeridi sürün, üzerine bal dökün, lezzet avcısı olduğunuzu hatırlayın, ‘çekilmiş şam fıstığı iyi gider’ diyerek biraz üstüne serpiştirin, ya da tadının biraz hafif olması için ince dilinmiş elmaları balın üstüne dizin, bir miktar da tarçın ekin -ki elmaları dizerken aklınıza otomatik olarak tarçın gelecektir-  ve krepinizi rulo yaparak servise hazır hale getirin.

Mutlusunuz, bir tat yaratmışsınız, hayalinizde misafirlerinizin size soracağı sorular var, biraz havadasınız ve sorulara cevap bile arıyorsunuz, hatta arkadaşlarınızdan gelebilecek, kendi davetleri için böyle bir krep hazırlamanız teklifine de cevap arıyorsunuz. ‘tabii neden olmasın? yok malzemeleri de ben alırım, lafı mı olur?’  gibi. 

Servis anı geldi; ilk hüsran, krepin içindeki balın akmaması için servis sırasında çok dikkatli olmanız, özel yöntemler geliştirmeniz gerekiyor. Yanıldım mı? Krepleri kişiye özel hazırladığınız servis tabağına mı koymuştunuz?  Haklısınız, mutluluğunuza diyecek yok, sofradan övgüler beklemek hakkınız. Ancak krepler yenene kadar.
Şimdi, ‘ güzel de yemesi zor’ sitemleri ile karşı karşıyasınız, bir silme bezi almak için, mutfağa yönelirken . Örtünüzün lekelerini ise hiç ciddiye almıyorsunuz (şimdilik!)

Çözümü; neden krepleri rulo şeklinde sardınız ? rulo yerine kat kat yapabilirdiniz. Altı kişilikse 4 adet kreple tek kişilikse bir krepi 4 eşit parçaya bölerek kurtarabilirdiniz,


İşte yaratıcı bir tarif;

Krepi yayıp üzerine kaymak sürün, bir kat krep daha koyun, üzerine kenarlarından akmayacak kadar az bal sürün hemen üstüne ince dilediğiniz elmaları sıralayın, bir miktar tarçın ekin, üzerine az bal daha sürün, böylece elmalar kreplerle temas etmeyecek ve sulandırmayacaktır. Bir kat daha krep koyun, üstüne çikolata sos ile desen yapın.

Arasında malzemeler bulunan kat kat hazırlanmış krepleri yaratmaya sanırım hazırsınız lezzet avcıları !

Bir de tuzlu krepe örnek verelim, biraz uçta olsun;

Minik doğradığınız domates ve sivri biber dilimlerini bir kasede krem peynir ile karıştırın, karışıma ufalanmış tulum peyniri de ilave edin ve karıştırmaya devam edin.  Peynir düşkünü iseniz, rendelenmiş kaşar peyniri katmanızı da  tavsiye ederim. Karışım çok yoğunsa biraz su ile açın. Karışımı ikiye bölün. Yarısını krepin üstüne sürün, üzerine bir krep daha kapatıp diğer yarısını sürün ve bir krep daha kapatın.
Üzerinin süslemesi için ufalanmış tulum peyniri serpin, pul kırmızı biber ve kekik ekin. 

Buraya kadar soğuk krepten bahsettik, ancak her kahvaltıda sıcak bir şeyler sunma ihtiyacı da olur, bu ihtiyaç da genellikle yumurta, börek, dışarıdan alınmış simit gibi çeşitli unlu mamullerin ısıtılmasıyla karşılanmaya çalışılır. Şimdi bir alternatifimiz daha var. Sıcak servis edilen krep, tuzlu olanı. Tatlısı da hazırlanabilir belki ancak sıcak tatlı ağır oluyor.

Yöntem kolay;

Hazırladığınız kreplerin içini yukarıda hazırladığınız malzemelerle doldurduktan sonra rulo şeklinde sarıp, fırına girebilecek bir tepsiye ya da kaba dizin. Ruloların tepsiyi kaplamasına ve tek sıra olmasına dikkat edin. Üzerine çırpılmış süt, yumurta ve erimiş margarinden oluşan karışımı dökün. Kaşar peyniri rendeledikten sonra fırına verin. Servis zamanından 10 dk önce fırına verirseniz sıcak sıcak servis yapma olanağınız olur.

Hazırlama yöntemimizi belirledik, şimdi gelelim malzemelere ve oranlarına.

İç malzemeler; bence iç malzemeleri belirlerken sofradakilerle uyumlu olmasına dikkat etmek gerekli, sofrada sahanda sucuk varsa malzemelere sucuk dahil edilmemeli gibi ince ayrıntılara dikkat edilmeli. Bence peynir, özellikle taze kaşar peyniri erime özelliğinden dolayı kullanılmalı, domatesten yine kaçınmak gerekebilir, sulandırma özelliğinden yukarıda bahsetmiştim. Salam; ısıtıldığında pek de lezzetli olmuyor, tercih etmem, ama siz bilirsiniz. Mantar biber gibi sebzeler; bence çiğden koymak sakıncalı, fırın ısısı ve süresi yeterince pişmesine yetmiyor, bir tavada az yağda sote ettikten sonra kullanılabilinir.


Klasik bir börek içi kullanarak tarifimizi verelim;

12 adet krep

İçi için;

200- 300 gr beyaz peynir
Maydanoz,
Kekik
Üzerini kapatacak kadar kaşar peyniri rendesi

½ bardak süt  sizin ölçünüz: ….
1 yumurta   sizin ölçünüz: ….
Kibrit  kutusu büyüklüğünde erimiş margarin  sizin ölçünüz: ….



Krepleri yukarıdaki tarife göre hazırlayalım, bir gece önceden de olabilir, poşet içinde buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

Bir kapta ufalanmış beyaz peyniri, ince kıyılmış maydanozu çok az kekiği karıştırarak içini hazırlayalım. Eni kreplerin büyüklüğüne yakın fırına dayanıklı bir kabı (tercihan cam)  yağlayalım. Kreplerin içini hazırladığımız malzeme ile doldurarak rulo şeklinde saralım ve kaba yerleştirelim. Bir kasede erimiş margarin, yumurta ve sütü iyice karıştıralım, blender ile çırpmak çok daha iyi sonuç veriyor. Karışımı kaba yerleştirdiğimiz kreplerin üzerine dökmeden önce gözümüzle kreplerin üstünü kapatıp kapatmayacağına bakalım, kapatmayacak gibi ise biraz daha süt ilave edelim ve çırpalım.

Standart bir tarif olmasına rağmen margarin, süt ve yumurta miktarlarını size bırakıyorum, zira kullandığınız fırın kabına göre bu ölçüler değişebileceği gibi sizlerin ağız tadınıza göre de değişebilecektir. İlk kez yaptıktan sonra neyin az ya da çok geldiği anlaşılabiliyor. Ve ölçülerinizi ona göre değiştirebiliyorsunuz. Unutmamak için ‘ sizin ölçünüz ‘ satırlarını lütfen doldurun. 

Daha sonra üzerine kaşar peyniri rendesi ilave ederek önceden ısıtılmış  fırında 200 derecede 10 – 15 dk. üstü kızarana kadar fırınlayalım. İsterseniz fırının üst ısıtıcısı yardımıyla üstünü daha da kızarmış hale getirebilirsiniz.


Denemediğim bir tarif;

Yukarıdaki yöntem aynı, ancak krepler bütün sosis ve sosis eninde kesilmiş ince kaşar peynirine sarılıyor. J