KREP
Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi değil ama olduğunda da memnuniyet
yaratacak bir çeşit. Yapılışı için standart bir reçete var. Ayrıca marketlerde
toz halinde de satılıyor, su ile karıştırp pişirilerek yapılıyor; üzerinde
tarifi var. Tatlı, tuzlu seçenekleri de
mevcut.
Bu iş için yapılmış krep tavasında daha rahat pişirildiği söyleniyor.
Ancak yapışmayan bir tavada da oluyor.
Tarifi aşağıda;
2 yumurta
1 su bardağı un
1 su bardağı süt
½ su bardağı su
Az tuz (1 çimdik)
Yukarıdaki malzemelerin tamamını bir kapta iyice akıcı bir sıvı elde
edene kadar karıştırın, az margarinle yağlanmış krep tavasına veya tavaya orta
boy bir kepçe ölçüsünde dökün ve iyice yayın, yayarken tavayı sağa sola, hafif
yukarı aşağı çevirmek yayılmasına yardımcı oluyor. Alt tarafı piştikten sonra
ters yüz edin.
Yukarıdaki
tarife göre veya marketten tozunu alarak üzerindeki tarife göre elde ettiğiniz
kreplerden faydalanarak nasıl tatlar elde edebiliriz? İşte yeni lezzetler
yakalamak için yeni bir fırsat.
Kreplerin özelliği hem tatlı hem de tuzlu olarak yenebilmeleri, hem içine
belli malzemelerin konulması ile sarılarak, hem de krep katları arasına
malzemelerin konarak, dilimlenerek yenilebilmesi.
Kerpler içine konan malzemelerin özelliklerine göre tatlı niyetine de
yenebiliyor, tuzlu niyetine de.
Kahvaltılarda genellikle krep katları üst üste, bir sepet içinde
sunuluyor, ve ev sahibi tarafından kreplerin içine sofrada bulunan
yiyeceklerden konularak yenilmesi öneriliyor. Bu durum ise sofrada ağız tadına
güvenilir bir kişi varsa onun başına patlıyor, zira herkes o kişinin krepini
nasıl hazırlayacağına konsantre oluyor, sorular soruyor. Bazıları kreplerinin
hazırlanması ricasında dahi bulunabiliyorlar.
Kreplerin
içine konabilecek malzemeler
Peynir çeşitleri
Tereyağı
Kaymak
Reçeller
Çikolata sosu
Vanilyalı sos
Böğürtlen sosu
Çeşitli meyveler
Çikolata parçaları
Zeytin çeşitleri
Bal
Salam
Sucuk,
Pastırma
Sosis
Domates,
Biber,
Mantar
Şamfıstığı (soyulmuş ya da toz)
Hindistan cevizi
Kekik
Fesleğen,
Kırmızı pul biber
SİZİN ÖNERİLERİNİZ:
…………………..
…………………..
……………………….
Yukarıda da anlattığım gibi bu malzemelerden istedikleriniz küçük
kaplarla sunabilir ve herkese kendi krepini yaratma fırsatı verebilirsiniz.
Ya da ikinci alternatif; herkes için krepleri siz hazırlayabilirsiniz,
hatta hazırlayacağınız kahvaltı tabaklarında da yer almasını sağlayabilirsiniz.
Bu alternatifi mi seçtiniz? o halde
devam edelim, seçmeyenlere ise bu kısımı atlamalarını tavsiye edelim.
İçi dolu krepleri hazırladıktan sonra
servis edilene kadar epeyi bir vakit geçiyor. Geçen sürede kreplerin
kurumaması ve / veya içindeki malzemelerden dolayı sulanmaması gerekiyor. Bunun için domates gibi sulu
gıdaları kreplerin içine koymak hem yemesi hem de tadı açısından iyi olmuyor.
Bu tür sulandırıcı gıdalardan kaçınmak gerekiyor. Ayrıca kurumamasını sağlamak
içinde masaya getirilene kadar üzerini bir bez yada kapak ile örtmek gerekiyor.
Bir de yeme sorunu var; bence hazırken dikkat edilmesi gereken en önemli
nokta. Misafirinizden birisi bal, kaymak çok seviyor ve siz özellikle bal ve
kaymaklı bir krep yapmak ve biraz da ‘kişiye özel yapıldı’ etkisi uyandırarak sunmak istiyorsunuz. İşte
yöntemi; krepin ortasına bir kaymak şeridi sürün, üzerine bal dökün, lezzet
avcısı olduğunuzu hatırlayın, ‘çekilmiş şam fıstığı iyi gider’ diyerek biraz
üstüne serpiştirin, ya da tadının biraz hafif olması için ince dilinmiş
elmaları balın üstüne dizin, bir miktar da tarçın ekin -ki elmaları dizerken
aklınıza otomatik olarak tarçın gelecektir-
ve krepinizi rulo yaparak servise hazır hale getirin.
Mutlusunuz, bir tat yaratmışsınız, hayalinizde misafirlerinizin size
soracağı sorular var, biraz havadasınız ve sorulara cevap bile arıyorsunuz,
hatta arkadaşlarınızdan gelebilecek, kendi davetleri için böyle bir krep
hazırlamanız teklifine de cevap arıyorsunuz. ‘tabii neden olmasın? yok
malzemeleri de ben alırım, lafı mı olur?’
gibi.
Servis anı geldi; ilk hüsran, krepin içindeki balın akmaması için servis
sırasında çok dikkatli olmanız, özel yöntemler geliştirmeniz gerekiyor.
Yanıldım mı? Krepleri kişiye özel hazırladığınız servis tabağına mı
koymuştunuz? Haklısınız, mutluluğunuza
diyecek yok, sofradan övgüler beklemek hakkınız. Ancak krepler yenene kadar.
Şimdi, ‘ güzel de yemesi zor’ sitemleri ile karşı karşıyasınız, bir silme
bezi almak için, mutfağa yönelirken . Örtünüzün lekelerini ise hiç ciddiye
almıyorsunuz (şimdilik!)
Çözümü; neden krepleri rulo şeklinde sardınız ? rulo yerine kat kat
yapabilirdiniz. Altı kişilikse 4 adet kreple tek kişilikse bir krepi 4 eşit
parçaya bölerek kurtarabilirdiniz,
İşte
yaratıcı bir tarif;
Krepi yayıp üzerine kaymak sürün, bir kat krep daha koyun, üzerine
kenarlarından akmayacak kadar az bal sürün hemen üstüne ince dilediğiniz
elmaları sıralayın, bir miktar tarçın ekin, üzerine az bal daha sürün, böylece
elmalar kreplerle temas etmeyecek ve sulandırmayacaktır. Bir kat daha krep
koyun, üstüne çikolata sos ile desen yapın.
Arasında malzemeler bulunan kat kat hazırlanmış krepleri yaratmaya
sanırım hazırsınız lezzet avcıları !
Bir de tuzlu krepe örnek verelim, biraz uçta olsun;
Minik doğradığınız domates ve sivri biber dilimlerini bir kasede krem
peynir ile karıştırın, karışıma ufalanmış tulum peyniri de ilave edin ve
karıştırmaya devam edin. Peynir düşkünü
iseniz, rendelenmiş kaşar peyniri katmanızı da
tavsiye ederim. Karışım çok yoğunsa biraz su ile açın. Karışımı ikiye
bölün. Yarısını krepin üstüne sürün, üzerine bir krep daha kapatıp diğer
yarısını sürün ve bir krep daha kapatın.
Üzerinin süslemesi için ufalanmış tulum peyniri serpin, pul kırmızı biber
ve kekik ekin.
Buraya kadar soğuk krepten bahsettik, ancak her kahvaltıda sıcak bir
şeyler sunma ihtiyacı da olur, bu ihtiyaç da genellikle yumurta, börek,
dışarıdan alınmış simit gibi çeşitli unlu mamullerin ısıtılmasıyla karşılanmaya
çalışılır. Şimdi bir alternatifimiz daha var. Sıcak servis edilen krep, tuzlu
olanı. Tatlısı da hazırlanabilir belki ancak sıcak tatlı ağır oluyor.
Yöntem kolay;
Hazırladığınız kreplerin içini yukarıda hazırladığınız malzemelerle
doldurduktan sonra rulo şeklinde sarıp, fırına girebilecek bir tepsiye ya da
kaba dizin. Ruloların tepsiyi kaplamasına ve tek sıra olmasına dikkat edin.
Üzerine çırpılmış süt, yumurta ve erimiş margarinden oluşan karışımı dökün.
Kaşar peyniri rendeledikten sonra fırına verin. Servis zamanından 10 dk önce
fırına verirseniz sıcak sıcak servis yapma olanağınız olur.
Hazırlama yöntemimizi belirledik, şimdi gelelim malzemelere ve
oranlarına.
İç malzemeler; bence iç malzemeleri belirlerken sofradakilerle uyumlu
olmasına dikkat etmek gerekli, sofrada sahanda sucuk varsa malzemelere sucuk
dahil edilmemeli gibi ince ayrıntılara dikkat edilmeli. Bence peynir, özellikle
taze kaşar peyniri erime özelliğinden dolayı kullanılmalı, domatesten yine
kaçınmak gerekebilir, sulandırma özelliğinden yukarıda bahsetmiştim. Salam;
ısıtıldığında pek de lezzetli olmuyor, tercih etmem, ama siz bilirsiniz. Mantar
biber gibi sebzeler; bence çiğden koymak sakıncalı, fırın ısısı ve süresi
yeterince pişmesine yetmiyor, bir tavada az yağda sote ettikten sonra
kullanılabilinir.
Klasik bir
börek içi kullanarak tarifimizi verelim;
12 adet krep
İçi için;
200- 300 gr beyaz peynir
Maydanoz,
Kekik
Üzerini kapatacak kadar kaşar peyniri rendesi
½ bardak süt sizin ölçünüz: ….
1 yumurta sizin ölçünüz: ….
Kibrit kutusu büyüklüğünde erimiş
margarin sizin ölçünüz: ….
Krepleri yukarıdaki tarife göre hazırlayalım, bir gece önceden de
olabilir, poşet içinde buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Bir kapta ufalanmış beyaz peyniri, ince kıyılmış maydanozu çok az kekiği
karıştırarak içini hazırlayalım. Eni kreplerin büyüklüğüne yakın fırına
dayanıklı bir kabı (tercihan cam)
yağlayalım. Kreplerin içini hazırladığımız malzeme ile doldurarak rulo
şeklinde saralım ve kaba yerleştirelim. Bir kasede erimiş margarin, yumurta ve
sütü iyice karıştıralım, blender ile çırpmak çok daha iyi sonuç veriyor.
Karışımı kaba yerleştirdiğimiz kreplerin üzerine dökmeden önce gözümüzle
kreplerin üstünü kapatıp kapatmayacağına bakalım, kapatmayacak gibi ise biraz
daha süt ilave edelim ve çırpalım.
Standart bir tarif olmasına rağmen margarin, süt ve yumurta miktarlarını
size bırakıyorum, zira kullandığınız fırın kabına göre bu ölçüler
değişebileceği gibi sizlerin ağız tadınıza göre de değişebilecektir. İlk kez
yaptıktan sonra neyin az ya da çok geldiği anlaşılabiliyor. Ve ölçülerinizi ona
göre değiştirebiliyorsunuz. Unutmamak için ‘ sizin ölçünüz ‘ satırlarını lütfen
doldurun.
Daha sonra üzerine kaşar peyniri rendesi ilave ederek önceden
ısıtılmış fırında 200 derecede 10 – 15
dk. üstü kızarana kadar fırınlayalım. İsterseniz fırının üst ısıtıcısı
yardımıyla üstünü daha da kızarmış hale getirebilirsiniz.
Denemediğim bir tarif;
Yukarıdaki yöntem aynı, ancak krepler bütün sosis ve sosis eninde
kesilmiş ince kaşar peynirine sarılıyor. J