Peynirler - Peynir Topları


PEYNİR TOPLARI

Kahvaltı hazırlamaya vaktiniz var, değişik, göz doldurucu, kısaca damağa ve göze hitap eden bir sofra hazırlamak istiyorsunuz. İste size güzel bir fikir peynir topları hazırlayın. Ama vaktiniz yok ise güzel bir peynir tabağı da peynir toplarının yerini doldurur. Hiç kimseden de bir “sofrasında bir peynir topu bile yoktu” yorumunu almazsınız.

Peynir topları kanape sınıfında değerlendirebileceğimiz, atıştırmalık gıdalardır. Sanırım mutfağımıza yeni yeni girmeye başladı. Yapılışları riskli olabileceği gibi vakit de almaktadır. Her seferinde düzgün şekiller elde edememe riski hazırlanmalarını pek çekici yapmaz. Ama yine de değişik renk ve tatlarda yapacağınız peynir toplarının sofralarınıza değer katabileceğini unutmayın. Ayrıca sarımsaklı acılı atıştırmalık peynir topları içki sofralarınıza da özellikle gecenin ilerleyen saatlerinde ayrı bir değer katacaktır.

Biz kahvaltılarımızı süsleyecek olan peynir toplarıyla devam edelim. Öncelikle top halini alabilecek bir peynir hamuru elde etmek gerekiyor. Bu işin reçetesi yok çünkü peynirler tatları ve yoğunlukları itibarı ile standart değiller. Ancak şekil alabilir peynirlerin kullanılması zorunlu. Kaşar peyniri gibi sert, şekil almaz peynirlerin ancak rendesini kullanabilirsiniz, ancak çok ince rendelemek koşulu ile.

Peynir hamuru elde etmek için yağlı tulum peyniri, beyaz peynir (sert ya da yumuşak olabilir), krem peynir gibi peynirleri karıştırmamız gerekiyor. Ben genellikle sert beyaz peynir ile krem peynirini aynı oranlarda karıştırarak işe başlıyorum. Önce sert peynire azar azar yumuşak olanını katıyorum. Yukarıda bahsettiğim gibi ince rendelenmiş kaşar, taze kaşar, graviyer, permasan gibi peynirleri de daha sonra katarak hamurun biraz daha sertleşmesini sağlıyorum, çok sert ise biraz daha krem peynirle açmaya çalışıyorum. Hamur koyu ise yumuşak peynirlerin yanı sıra zeytinyağı da kullanıyorum.

Ölçüsüz zor geldi değil mi, bana da  anlatması zor geldiJ O halde peynir yumuşaklığına göre notu ile ölçülü bir tarif verelim.  Benim favorilerimden;

2 kibrit kutusu büyüklüğünde sert beyaz peynir (Ezine)
2 çorba kaşığı krem peynir
1 – 2 çorba kaşığı eski kaşar veya graviyer peyniri

Krem peynir ile beyaz peyniri bir kaba alıp çatalla iyice karıştıralım, yoğunluğuna göre yeterince kaşar peyniri veya graviyer peynirini ilave edelim. Daha sonra ceviz büyüklüğünde toplar haline getirelim.

Lezzet ve görsellik katmaya hazırız.

Peynir hamurumuza biraz renk katalım;

Kırmızı renk vermenin en kolay yolu pancar turşusunun suyunu ilave etmek.  Ancak pancar turşusu suyu hamurumuzu sulandıracağından biraz daha sert peynir ilave etmek gerekir.

Yeşil renk vermek için dereotu, maydanoz, taze kekik, taze fesleğen, nane, roka, tere gibi otlardan bir tanesini veya karışımını incecik kıyarak hamurunuza katabilirsiniz. Ancak bu işlem de hamuru katılaştırabilir, çözümü biraz krem peynir katmak.

Ben sadece bu iki rengi elde etmenin yolunu biliyorum, başka yollar bilmiyorum, sizin bildikleriniz varsa benle paylaşmanızı dilerim.

Şimdiye kadar peynir hamurunun renklendirilmesi ve tatlandırılmasından bahsettik, Peynir toplarına görsellik kazandırmanın bir diğer yolu ise topların çeşitli bitki ve baharatlara bulanması. Topun her tarafını bulayabileceğiniz gibi çevresini kaplayacak bir şeritle de şekillendirebilirsiniz.
Bu işlem için kullanacağımız baharatlar neler olabilir;
Kırmızı biber
Sumak
Çörek otu
Susam
Kuru nane
Kekik
Kuru fesleğen
Kuru reyhan

SİZİN ÖNERİLERİNİZ:

…………………….
…………………….
……………………….
…………………………..

Baharat kullanırken bence biraz dikkatli olmak gerekli zira baharat kullanımında keskinlik öncelikle düşünülmeli. Bolca naneye bulanmış bir peynir topu, nane topu gibi bir tat bırakıyor. Dolayısıyla dikkatli davranmak gerekli, Özellikle baharat karışımlarında bu iş iki katı zorlaşıyor.  Lezzet Avcıları için bir ip ucu; peynir hamurundan bir parçasını çay kaşığının ucu ile alın ve tercih ettiğiniz baharatları üzerine dökerek tadın. Birkaç denemeden sonra hoşunuza gidecek tadı yakalayacağınızdan emin olabilirsiniz. Tek çeşit yerine birkaç çeşit yapın ve sofrada bu topların tüketim hızını kontrol edin. En beğenileni en önce bitecektir. Tabakta çokça kalan çeşidi unutun, bir daha yapmayın, ancak yeni çeşitler aramayı da ihmal etmeyin.

Otlar; nane, kekik, fesleğen, reyhan, dereotu, tereotu, maydanoz, roka, ve aklınıza gelebilecek daha niceleri, çok ince kıyılış olması sureti ile ağız tadınıza göre tek başına yada karıştırarak dilediğiniz kadar kullanabilirsiniz.

Otları baharatlarla da karıştırıp kullanabilirsiniz ancak çok dikkatli olmalı.

Peynir topları ile ilgili sanırım kahvaltılar başlığı altına söylenebilecekler bunlar. Deniz ürünlerinin, blend edilmiş tavuk etinin ve dana etinin hatta füme (isli) etlerin katılmasıyla elde edilen peynir topları da var ancak mezeler kitabının konusu olacağı için mezeler kitabına bırakmakta fayda görüyorum.