PEYNİR
TOPLARI
Kahvaltı
hazırlamaya vaktiniz var, değişik, göz doldurucu, kısaca damağa ve göze hitap
eden bir sofra hazırlamak istiyorsunuz. İste size güzel bir fikir peynir
topları hazırlayın. Ama vaktiniz yok ise güzel bir peynir tabağı da peynir
toplarının yerini doldurur. Hiç kimseden de bir “sofrasında bir peynir topu
bile yoktu” yorumunu almazsınız.
Peynir
topları kanape sınıfında değerlendirebileceğimiz, atıştırmalık gıdalardır.
Sanırım mutfağımıza yeni yeni girmeye başladı. Yapılışları riskli olabileceği
gibi vakit de almaktadır. Her seferinde düzgün şekiller elde edememe riski
hazırlanmalarını pek çekici yapmaz. Ama yine de değişik renk ve tatlarda
yapacağınız peynir toplarının sofralarınıza değer katabileceğini unutmayın.
Ayrıca sarımsaklı acılı atıştırmalık peynir topları içki sofralarınıza da
özellikle gecenin ilerleyen saatlerinde ayrı bir değer katacaktır.
Biz
kahvaltılarımızı süsleyecek olan peynir toplarıyla devam edelim. Öncelikle top
halini alabilecek bir peynir hamuru elde etmek gerekiyor. Bu işin reçetesi yok
çünkü peynirler tatları ve yoğunlukları itibarı ile standart değiller. Ancak
şekil alabilir peynirlerin kullanılması zorunlu. Kaşar peyniri gibi sert, şekil
almaz peynirlerin ancak rendesini kullanabilirsiniz, ancak çok ince rendelemek
koşulu ile.
Peynir hamuru
elde etmek için yağlı tulum peyniri, beyaz peynir (sert ya da yumuşak
olabilir), krem peynir gibi peynirleri karıştırmamız gerekiyor. Ben genellikle
sert beyaz peynir ile krem peynirini aynı oranlarda karıştırarak işe
başlıyorum. Önce sert peynire azar azar yumuşak olanını katıyorum. Yukarıda
bahsettiğim gibi ince rendelenmiş kaşar, taze kaşar, graviyer, permasan gibi
peynirleri de daha sonra katarak hamurun biraz daha sertleşmesini sağlıyorum,
çok sert ise biraz daha krem peynirle açmaya çalışıyorum. Hamur koyu ise
yumuşak peynirlerin yanı sıra zeytinyağı da kullanıyorum.
Ölçüsüz zor
geldi değil mi, bana da anlatması zor
geldiJ O
halde peynir yumuşaklığına göre notu ile ölçülü bir tarif verelim. Benim favorilerimden;
2 kibrit
kutusu büyüklüğünde sert beyaz peynir (Ezine)
2 çorba
kaşığı krem peynir
1 – 2 çorba
kaşığı eski kaşar veya graviyer peyniri
Krem peynir
ile beyaz peyniri bir kaba alıp çatalla iyice karıştıralım, yoğunluğuna göre
yeterince kaşar peyniri veya graviyer peynirini ilave edelim. Daha sonra ceviz
büyüklüğünde toplar haline getirelim.
Lezzet ve
görsellik katmaya hazırız.
Peynir
hamurumuza biraz renk katalım;
Kırmızı renk
vermenin en kolay yolu pancar turşusunun suyunu ilave etmek. Ancak pancar turşusu suyu hamurumuzu
sulandıracağından biraz daha sert peynir ilave etmek gerekir.
Yeşil renk
vermek için dereotu, maydanoz, taze kekik, taze fesleğen, nane, roka, tere gibi
otlardan bir tanesini veya karışımını incecik kıyarak hamurunuza
katabilirsiniz. Ancak bu işlem de hamuru katılaştırabilir, çözümü biraz krem
peynir katmak.
Ben sadece bu
iki rengi elde etmenin yolunu biliyorum, başka yollar bilmiyorum, sizin
bildikleriniz varsa benle paylaşmanızı dilerim.
Şimdiye kadar
peynir hamurunun renklendirilmesi ve tatlandırılmasından bahsettik, Peynir
toplarına görsellik kazandırmanın bir diğer yolu ise topların çeşitli bitki ve
baharatlara bulanması. Topun her tarafını bulayabileceğiniz gibi çevresini
kaplayacak bir şeritle de şekillendirebilirsiniz.
Bu işlem için
kullanacağımız baharatlar neler olabilir;
Kırmızı biber
Sumak
Çörek otu
Susam
Kuru nane
Kekik
Kuru fesleğen
Kuru reyhan
SİZİN
ÖNERİLERİNİZ:
…………………….
…………………….
……………………….
…………………………..
Baharat
kullanırken bence biraz dikkatli olmak gerekli zira baharat kullanımında
keskinlik öncelikle düşünülmeli. Bolca naneye bulanmış bir peynir topu, nane
topu gibi bir tat bırakıyor. Dolayısıyla dikkatli davranmak gerekli, Özellikle
baharat karışımlarında bu iş iki katı zorlaşıyor. Lezzet Avcıları için bir ip ucu; peynir
hamurundan bir parçasını çay kaşığının ucu ile alın ve tercih ettiğiniz
baharatları üzerine dökerek tadın. Birkaç denemeden sonra hoşunuza gidecek tadı
yakalayacağınızdan emin olabilirsiniz. Tek çeşit yerine birkaç çeşit yapın ve
sofrada bu topların tüketim hızını kontrol edin. En beğenileni en önce
bitecektir. Tabakta çokça kalan çeşidi unutun, bir daha yapmayın, ancak yeni
çeşitler aramayı da ihmal etmeyin.
Otlar; nane,
kekik, fesleğen, reyhan, dereotu, tereotu, maydanoz, roka, ve aklınıza
gelebilecek daha niceleri, çok ince kıyılış olması sureti ile ağız tadınıza
göre tek başına yada karıştırarak dilediğiniz kadar kullanabilirsiniz.
Otları
baharatlarla da karıştırıp kullanabilirsiniz ancak çok dikkatli olmalı.
Peynir
topları ile ilgili sanırım kahvaltılar başlığı altına söylenebilecekler bunlar.
Deniz ürünlerinin, blend edilmiş tavuk etinin ve dana etinin hatta füme (isli)
etlerin katılmasıyla elde edilen peynir topları da var ancak mezeler kitabının
konusu olacağı için mezeler kitabına bırakmakta fayda görüyorum.