KAHVALTI TABAĞI HAZIRLAMAK
Kahvaltıya oturduğunuzda nasıl bir tabak görmek istersiniz? Daha doğrusu nasıl bir sofra beklersiniz? Tabaklarda omletler, ekmeklikte kızarmış ya da taze çeşitli ekmekler, şık bir zeytin tabağı, ve bir ya da birkaç çeşit reçel ve/veya bal, peynir tabağı ve doğranmış domates, salatalık, sivri biberler, yazın belki de bir iki çeşit meyve.
Şık, ama zahmetli ve çok karışık oldu değil mi?
Yerine, hazırladığımız ve herkese tabaklarında servis yaptığımız omletin yanını biraz daha zenginleştirerek, yine herkes için seçimine ve damak tadına göre ayrı ayrı kahvaltı tabakları hazırlasak?
Kahvaltı tabaklarında neler bulunabilir?
Omlet,
Değişik usullerde hazırlanmış yumurtalar (sahanda, haşlanmış gibi)
Menemen
Kızarmış sucuk
Haşlanmış sosis
Kızarmış hellim peyniri veya yöresel kızartmaya uygun peynirler
Kızarmış patates
Yağda çevrilmiş pastırma
Mantar sote
Çeşitli paneler (bazılarının tariflerini bu kitapta vereceğim, ancak marketlerde satılan ve çeşitli şekillerde ısıtılarak servis edilen hazır paneler de kullanılabilinir.
Cherry domates veya domates dilimleri
Çengelköy salatalığı veya salatalık dilimleri
Sivri biber veya çarliston biberleri
Kendi yapacağınız veya hazır alabileceğiniz zeytin salatası
Peynir çeşitleri ve peynirden yapılan salatalar
Krem peynirlerle hazırlayacağınız size özgün peynir çeşitleri
Taze meyveler veya meyve dilimleri
SİZİN ÖNERİLERİNİZ:
…………….
……………..
…………..
……………….
……….
Bu listeye damak tadınıza ve beslenme alışkanlıklarınıza göre yeni gıdalar da ekleyebilirsiniz.
Yaratıcılığınızı kullanın, kahvaltı tabaklarınızı özgünleştirin.
Nasıl mı?
Yukarıda bahsettiğim yiyeceklerden uygun kombinasyonda olan bir kaçından hazırlayacağınız tabaklarla belki de hazırlarken aklınıza gelen küçük fikirlerle.
Yazlıkta omlet hazırladıktan (7 kişilik) sonra omletimin biraz daha renkli olması gerektiğini düşündüm. Gözüme taze fesleğenler ilişti. İncecik kıydığım fesleğenleri servis tabağına aldığım omletin belirli bölgelerine serpiştirdim. Hem omletim renklendi, hem de fesleğen sevmeyenler fesleğensiz kısmından omletlerini alabildiler.
Kahvaltı tabağı hazırlarken bence önemli olan doğru birleşimi yakalayabilmek. Her kahvaltı tabağında omlet şarttır veya olması gerekir diye bir kural yok. Aslında hiçbir yiyecek için böyle bir kural yok.
Ancak kahvaltı tabaklarını hazırlarken birbirinin tekrarı olmayan yiyecekleri tercih etmek sanırım akıllıca olacak. Omletinize sucuk koydu iseniz, yanına ızgara sucuk iyi bir seçenek olmayabilir, eğer ‘bu sabah sucuğa doyarak güne başlayacağım’ gibi bir beklenti ile karşı karşıya değilseniz.
Gördüğünüz gibi yine her şey size, yaratıcılığınıza, kahvaltı tabaklarını hazırlarken işinize göstereceğiniz sevgiye bağlı. Tavsiyem, kahvaltı tabaklarının hazırlamadan önce düşünün. Beklentileri tartın, elinizdeki malzemeleri hatırlamaya çalışın, ufak değişikliklerle ne tür tatlar yaratabileceğinizi ve kimlere hitap edebileceğini bulmaya çalışın. Kendinize zaman yaratmak için erken düşünmeye başlayın. Geceden değil, geceyi uykusuz geçirebilirsinizJ Kahvaltı tabaklarını hazırlamaya başlamadan önce tüm malzemelerinizin elinizin altında olması gerekir ki bu iş malzemelerinizi erken tedarik etmenizle sağlanabilir.
Kahvaltı tabalarını hazırlarken dikkat etmeniz gereken bir konudan daha bahsetmek isterim. Zamanınızı iyi ayarlayın, kimsenin değişik, fakat alışmış olduğunuz saatten geç hazırlanacak bir kahvaltıya anlayış göstereceğini sanmayın. İyi zamanlama ile daha hızlı yemek pişirebileceğinizi unutmayın. Sıcak servis yapılmasını gerektiren yiyecekleri en son hazırlamaya çalışın veya olabiliyor ise son aşamasını hemen servisten önceye bırakın.
Bu satırları okurken aklınızdan geçen düşünceleri tahmin edebiliyorum. Üç grupta toplamak mümkün;
- İyi güzel de ben ne yapacağım, yaratıcılığım olsa idi zaten bu tür kitaplara ihtiyaç duymazdım. Bir şey yapmamak en iyisi, ileride düşünebilirim
- Değişik fikirler var, sanırım haklı. Düşünmeye başlasam iyi olur.
- Evet, ilk Cumartesi bir şeyler denemeye çalışayım, hayır Cumadan düşüneyim ki Cumartesi tüm malzemelerim hazır olsun, fikirlerim olgunlaşmış olsun.
Siz hangi gruptasınız?
1. grupta olanlara kitabımızı okumaya devam etmemelerini tavsiye ederek yolumuza devam ediyoruz.
Aşağıda kahvaltı tabaklarında bulunabilecek yiyeceklerin tariflerini vermeye çalışacağım.
Tüm tarifleri bire bir uygulayabilir, sadece sevginizi katarak ortaya harika lezzetler çıkartabilirsiniz.
Ya da yukarıda da bahsettiğim gibi farklı lezzetler yakalayabilirsiniz, eğer amacınız bu ise tarifleri okurken lütfen özellikle benim bahsettiğim malzemelerin dışında kullanabileceğiniz diğer malzemeleri de düşünün, gerekirse notlar alın. Çünkü sonradan unutuluyor. Bir yerlerden fikir aldıktan sonra, kendime göre özgünleştirdiğim, çok beğeni kazanan cheese cake tarifimi niye yazmadım diye hayıflanır dururum.
Bu durumun size başka bir sakıncasından da bahsedeyim. Yazmayıp da unuttuğunuz tariflerin bedelini, bir daha aynı lezzeti yakalayamamanın yanı sıra iki şekilde ödüyorsunuz.
Biri hafif olanı; sadece aynı tadı tutturamayacağınız gerçeği yakınlarınızca yüzünüze vuruluyor
İkincisi ağır olanı; aynı lezzeti kendinize saklamakla itham ediliyorsunuz.
Tarifleri okurken, tüm tariflerde başka hangi malzemeleri kullanabilirim? sorusunu kendinize sormanızı istemiş idim.
Bir isteğim daha olacak; yukarıda ‘Kahvaltı tabaklarında neler bulunabilir?’ başlığı altında listelediğim yiyeceklere bir kez daha göz atın. Bu malzemeleri kahvaltı tabakları dışında nerelerde kullanabilirim diye düşünün. Hayal edin. Tariflerimi okurken malzemeleri ve/veya kullanım miktarlarını değiştirerek nasıl tatlar elde edebileceğinizi ve nerelerde kullanabileceğinizi düşünün. Kahvaltı tabağında kullanabileceğiniz bir yiyeceğin tarifinde yapacağınız değişiklerle farklı amaçlar için de kullanabileceğinizi göreceksiniz.
Aşağıda anlatacağım mantar soteyi hazırladıktan sonra fırın kabına alın, kaşar rendesi ile fırına sürün, kahvaltı tabağının mantar sotesi, ana yemek garnitürü olsun. Mantarı zeytinyağında sotelerken tatlı bir acılık verecek ölçüde kırmızı pul biber katın kahvaltı tabağının mantar sotesi, meze olsun, ordövr olsun veya sizin, özgün, ‘sıcak başlangıçlar’ mönünüzde de yerini alsın.
Düşünce gücünüzün güçlü, hayallerinizin geniş, yemek pişirme sevginizin sonsuz olması dileğiyle tariflerime başlıyorum.