Kahvaltıda Yumurta - Diğer Yumurta Pişirme Şekilleri


SAHANDA YUMURTA (1- 2 kişilik)

1 Tatlı kaşığı tereyağı veya margarin
2 yumurta
2 dilim taze veya eski kaşar (isteğe göre)
Tuz
Kırmızı biber veya kara biber

Tereyağını sahanda eritin, yumurtaları kırın, ocağın kısık ateşte olmasına dikkat edin. Kaşar peyniri dilimlerini yumurtaların sarılarının üstüne gelmeyecek şekilde sahana koyun. Tuz, arzuya göre kırmızı biber veya kara biber serpin. Kaşık yardımı ile tüm beyazının da pişmesini sağlayın. Sahanda servis edebileceğiniz gibi, kahvaltı tabağına da alabilirsiniz (kişi başı 2 yumurta veya iki kişiye bölüştürerek).




MENEMEN (1 - 2 kişilik)

1 Tatlı kaşığı tereyağı veya margarin veya 2 tatlı kaşığı zeytinyağı
2 yumurta
2 kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir
1 büyük domates
2 adet sivri biber veya çarliston biberi
½ adet kuru soğan

Kolay yöntem: yağ hariç tüm malzemeleri robottan geçirin
Vakit alıcı yöntem: yağ hariç tüm malzemeleri ince ince doğrayın. Tercihan domatesin kabuklarını soyun.

Tavada yağı eritin, kızdırın, doğradığınız malzemeleri tavanın içine katın ve yaklaşık 5 dakika kısık ateşte çevirerek kavurun. Yumurtaları kırın ve dağıtın boza kıvamına gelince tavadan servis tabağına veya kahvaltı tabağına alın, (iki kahvaltı tabağı arasında da bölüştürebilirsiniz).


Süslemek için üzerine konabilecek malzemeler:

İnce kıyılmış maydanoz
İnce kıyılmış dereotu
İnce kıyılmış taze soğan
Kaşar peyniri rendesi
Ufalanmış tulum peyniri

SİZİN ÖNERİLERİNİZ:

……………….
………………..
………………….
…………………



Her kahvaltı tabağı için hazırladığınız menemenin üstüne yukarıdaki süsleme malzemelerinden ayrı ayrı koyarak ‘sevdiklerinize özel’ lezzetler de elde edebilirsiniz.

Böylece sevdikleriniz, için pişirdiğiniz menemenden, sevdiklerinizin, sevmedikleri malzemeleri de ayıklamalarını önlemiş yani sinirlerinizi bozmamış olursunuz.




ÇIRPILMIŞ YUMURTA

Bir diğer yumurta pişime çeşidi, favorilerimden. Yapılışı basit, tavada yağı eritin yumurtaları kırın kısık ateşte karıştıra karıştıra pişirin, tabii tuz ilave etmeyi unutmayın. Her tarifte olduğu gibi püf noktası var. Yumurtaları iyice karıştırmak, çırpmak; öyle ki sarısı beyazından ayırt edilmesin. Ben çırpma işini ayrı bir kapta yapıyorum. Bunun iki faydası oluyor; 1. Yumurtalar çiğken daha homojen karışabiliyor, 2. Yumurta karışımına bu aşamada katacağınız baharatlarla farklı lezzetler yakalayabiliyorsunuz. Kızgın tavaya döktüğünüz yumurtaları da katacağınız baharatlarla zenginleştirmek mümkün ama baharat katarken karıştırma işine ara vereceğinizden pişme devam ediyor ve homojen bir karışım elde edilemiyor. Evet, ayrı bir kapta çırptığınız yumurtalara neler ilave edebileceğimizi düşünelim.
Benim favorim, sebze tuzu ve karabiber, az miktarda tuz.  Tavada eritilmiş tereyağında bu karışımı kısık ateşte karıştıra karıştıra pişirerek denemenizi tavsiye ederim, yanına yine tavada çevrilmiş birkaç dilim pastırma veya sucukla, ve birkaç cherry domatesle şık bir tabak yaratabilirsiniz. Biz yumurtaya katılabilecek malzemelere devam edelim;
Kekik (tazesi de olur)
Fesleğen
Karabiber
Sebze tuzu
Süt
Peynir çeşitleri

SİZİN ÖNERİLERİNİZ:
……………….
……………….
……………….
………………

Süt ve peynir çeşitleri deyince birkaç ipucundan daha bahsedeyim. Süt karışıma ayrıca bir tat veriyor. Ancak ölçüsünde dikkatli olunmalı. Ben bir yumurtaya en fazla bir çorba kaşığı hesabı ile katıyorum, azaltmak, çoğaltmak sizin elinizde. Ayrıca sütlü karışım yapınca tavaya hiç yağ koymadan, yağ yerine az süt dökerek de yapılabiliyor. Denemeye değer, diyette olan arkadaşlarınıza ‘yumurtada hiç yağ yok’ müjdesini verebilirsiniz.

Peynir çeşitlerini de ölçülü kullanmakta fayda var. Peynirdeki tuz oranına göre karışıma koyduğunuz tuz oranını ayrıca ayarlamanız gerekebilir. Peynir deyince benim favorimden bahsedeyim, ölçüleriyleJ


BOL PEYNİRLİ YUMURTA

4 yumurta
½ su bardağı dolusu rendelenmiş kaşar veya graviyar veya karışımı
Arzuya göre tuz
Karabiber
Tavaya ½ kibrit kutusu kadar tereyağı veya margarin veya karışımı

Tavada margarini erittikten sonra tüm malzemeyi ilave edip kısık ateşte karıştıra karıştıra pişiriyoruz. Pişene kadar başka iş yapmıyoruz, ki dibini tutturup malzemeleri heba etmeyelim.


POŞE YUMURTA  

Poşe yumurta aslında bizim mutfağımızda sabah kahvaltılarında pek yaygın olmayan bir yumurta pişirme yöntemi.
Yapılış basit. Az sirke katılmış kaynar suyu karıştırarak bir anafor oluşmasını sağlamak ve yumurtayı içine kırmak. Bu arada teceredeki su kaynamaya devam edecek. Yumurtanızı istediğiniz pişme kıvamına gelince de kevgirle tencereden çıkartmak suyunu süzdükten sonra tabağa almak. Makbul olanı sarısının az pişmiş  olması, zira daha fazla pişmesini istiyorsanız kabuğuyla haşlamak daha pratik.  Poşe  yumurta pişirmenin en önemli özelliği yumurtanın beyazının sıcak su ile kabuğu olmadan temas etmesi nedeniyle içe doğru pişmenin daha homojen olması, tabii sarısı da bundan nasibini alıyor. Beyazı piştiği anda sarısı da pişmiş oluyor. Tabaklarda sarısı az pişmiş yumurtaları ortadan keserek sarısının tabağa ya da altına koyacağınız malzeme üzerine akmasını sağlayabilir ve şık bir görüntü oluşturabilirsiniz. (Benim fikrim değil, kitaplar yazıyor, televizyondaki yemek programlarında söyleniyor)

Poşe yumurta genellikle çılbır halinde tüketiliyor ki çılbırın bir kahvaltı yemeği olmaması nedeniyle bu yemeği başka bir kitaba bırakıyorum.  Kahvaltılarda poşe yumurta bir malzemenin üstüne konmak için hazırlanıyor. Bu malzeme sarımsaklı tereyağı sürülmüş bir dilim kızarmış ekmek olabilir. Bence poşe yumurta ana malzeme olarak ekmeğin üzerine konulmalı. Ekmekle farklı tatlar tabii ki yatabilirsiniz. Bunu aşağıdaki paragraflarda anlatacağım.


Poşe yumurta üzerine bir sos

2 yemek kaşığı erimiş tereyağını  (başka bir yağ da olabilir) içine 2 yemek kaşığı un katın ve orta ateşte karıştırarak rengi pembeleşinceye kadar çevirin. Daha sonra azar azar 1 su bardağı sütü karışıma yedirin. Tercihen çırpma eli kullanın, böylece pürüzsüz bir karışım elde etmeniz daha kolay oluyor. Pürüzlü bir karışım elde etti iseniz yapılacak tek işlem karışımı süzgeçten geçirerek pütürlerden kurtulmak.
Böylece orta kıvamda yani akıcı bir sos elde etmiş olursunuz. Zenginleştirmesi size kalmış, mesela içine bir miktar peynir katabilirsiniz.  Peynir katarken taze kaşar peyniri gibi çok fazla eriyen bir peynir olmamasına dikkat etmek lazım, zira sos akıcılığını kaybedebiliyor. Çatalla ezdiğiniz tulum peyniri ideal olabilir. Bu karışıma değişik baharatlar katarak farklı lezzetler yakalayabilirsiniz, kekik, name, pul biber, biberiye gibi. Poşe yumurtadan pek de hoşlanmadığımdan olsa gerek denemelerim pek fazla değil. Konuyu sizin önerileriniz başlığı ile kapatıyorum

SİZİN ÖNERİLERİNİZ:

…………….
…………….
…………….