SAHANDA
YUMURTA (1- 2 kişilik)
1 Tatlı
kaşığı tereyağı veya margarin
2 yumurta
2 dilim taze
veya eski kaşar (isteğe göre)
Tuz
Kırmızı biber
veya kara biber
Tereyağını
sahanda eritin, yumurtaları kırın, ocağın kısık ateşte olmasına dikkat edin.
Kaşar peyniri dilimlerini yumurtaların sarılarının üstüne gelmeyecek şekilde
sahana koyun. Tuz, arzuya göre kırmızı biber veya kara biber serpin. Kaşık
yardımı ile tüm beyazının da pişmesini sağlayın. Sahanda servis edebileceğiniz
gibi, kahvaltı tabağına da alabilirsiniz (kişi başı 2 yumurta veya iki kişiye
bölüştürerek).
MENEMEN (1
- 2 kişilik)
1 Tatlı
kaşığı tereyağı veya margarin veya 2 tatlı kaşığı zeytinyağı
2 yumurta
2 kibrit
kutusu büyüklüğünde beyaz peynir
1 büyük
domates
2 adet sivri
biber veya çarliston biberi
½ adet kuru
soğan
Kolay
yöntem: yağ hariç tüm
malzemeleri robottan geçirin
Vakit
alıcı yöntem: yağ
hariç tüm malzemeleri ince ince doğrayın. Tercihan domatesin kabuklarını soyun.
Tavada yağı
eritin, kızdırın, doğradığınız malzemeleri tavanın içine katın ve yaklaşık 5
dakika kısık ateşte çevirerek kavurun. Yumurtaları kırın ve dağıtın boza
kıvamına gelince tavadan servis tabağına veya kahvaltı tabağına alın, (iki
kahvaltı tabağı arasında da bölüştürebilirsiniz).
Süslemek için üzerine konabilecek
malzemeler:
İnce kıyılmış
maydanoz
İnce kıyılmış
dereotu
İnce kıyılmış
taze soğan
Kaşar peyniri
rendesi
Ufalanmış
tulum peyniri
SİZİN
ÖNERİLERİNİZ:
……………….
………………..
………………….
…………………
Her kahvaltı
tabağı için hazırladığınız menemenin üstüne yukarıdaki süsleme malzemelerinden
ayrı ayrı koyarak ‘sevdiklerinize özel’ lezzetler de elde edebilirsiniz.
Böylece
sevdikleriniz, için pişirdiğiniz menemenden, sevdiklerinizin, sevmedikleri
malzemeleri de ayıklamalarını önlemiş yani sinirlerinizi bozmamış olursunuz.
ÇIRPILMIŞ
YUMURTA
Bir diğer yumurta pişime çeşidi, favorilerimden. Yapılışı basit, tavada
yağı eritin yumurtaları kırın kısık ateşte karıştıra karıştıra pişirin, tabii
tuz ilave etmeyi unutmayın. Her tarifte olduğu gibi püf noktası var.
Yumurtaları iyice karıştırmak, çırpmak; öyle ki sarısı beyazından ayırt
edilmesin. Ben çırpma işini ayrı bir kapta yapıyorum. Bunun iki faydası oluyor;
1. Yumurtalar çiğken daha homojen karışabiliyor, 2. Yumurta karışımına bu
aşamada katacağınız baharatlarla farklı lezzetler yakalayabiliyorsunuz. Kızgın
tavaya döktüğünüz yumurtaları da katacağınız baharatlarla zenginleştirmek
mümkün ama baharat katarken karıştırma işine ara vereceğinizden pişme devam ediyor
ve homojen bir karışım elde edilemiyor. Evet, ayrı bir kapta çırptığınız
yumurtalara neler ilave edebileceğimizi düşünelim.
Benim favorim, sebze tuzu ve karabiber, az miktarda tuz. Tavada eritilmiş tereyağında bu karışımı
kısık ateşte karıştıra karıştıra pişirerek denemenizi tavsiye ederim, yanına
yine tavada çevrilmiş birkaç dilim pastırma veya sucukla, ve birkaç cherry
domatesle şık bir tabak yaratabilirsiniz. Biz yumurtaya katılabilecek
malzemelere devam edelim;
Kekik (tazesi de olur)
Fesleğen
Karabiber
Sebze tuzu
Süt
Peynir çeşitleri
SİZİN
ÖNERİLERİNİZ:
……………….
……………….
……………….
………………
Süt ve peynir çeşitleri deyince birkaç ipucundan daha bahsedeyim. Süt
karışıma ayrıca bir tat veriyor. Ancak ölçüsünde dikkatli olunmalı. Ben bir
yumurtaya en fazla bir çorba kaşığı hesabı ile katıyorum, azaltmak, çoğaltmak
sizin elinizde. Ayrıca sütlü karışım yapınca tavaya hiç yağ koymadan, yağ
yerine az süt dökerek de yapılabiliyor. Denemeye değer, diyette olan
arkadaşlarınıza ‘yumurtada hiç yağ yok’ müjdesini verebilirsiniz.
Peynir çeşitlerini de ölçülü kullanmakta fayda var. Peynirdeki tuz
oranına göre karışıma koyduğunuz tuz oranını ayrıca ayarlamanız gerekebilir.
Peynir deyince benim favorimden bahsedeyim, ölçüleriyleJ
BOL
PEYNİRLİ YUMURTA
4 yumurta
½ su bardağı dolusu rendelenmiş kaşar veya graviyar veya karışımı
Arzuya göre tuz
Karabiber
Tavaya ½ kibrit kutusu kadar tereyağı veya margarin veya karışımı
Tavada margarini erittikten sonra tüm malzemeyi ilave edip kısık ateşte
karıştıra karıştıra pişiriyoruz. Pişene kadar başka iş yapmıyoruz, ki dibini
tutturup malzemeleri heba etmeyelim.
POŞE
YUMURTA
Poşe yumurta aslında bizim mutfağımızda sabah kahvaltılarında pek yaygın
olmayan bir yumurta pişirme yöntemi.
Yapılış basit. Az sirke katılmış kaynar suyu karıştırarak bir anafor
oluşmasını sağlamak ve yumurtayı içine kırmak. Bu arada teceredeki su kaynamaya
devam edecek. Yumurtanızı istediğiniz pişme kıvamına gelince de kevgirle
tencereden çıkartmak suyunu süzdükten sonra tabağa almak. Makbul olanı
sarısının az pişmiş olması, zira daha
fazla pişmesini istiyorsanız kabuğuyla haşlamak daha pratik. Poşe
yumurta pişirmenin en önemli özelliği yumurtanın beyazının sıcak su ile
kabuğu olmadan temas etmesi nedeniyle içe doğru pişmenin daha homojen olması,
tabii sarısı da bundan nasibini alıyor. Beyazı piştiği anda sarısı da pişmiş
oluyor. Tabaklarda sarısı az pişmiş yumurtaları ortadan keserek sarısının
tabağa ya da altına koyacağınız malzeme üzerine akmasını sağlayabilir ve şık
bir görüntü oluşturabilirsiniz. (Benim fikrim değil, kitaplar yazıyor,
televizyondaki yemek programlarında söyleniyor)
Poşe yumurta genellikle çılbır halinde tüketiliyor ki çılbırın bir
kahvaltı yemeği olmaması nedeniyle bu yemeği başka bir kitaba bırakıyorum. Kahvaltılarda poşe yumurta bir malzemenin
üstüne konmak için hazırlanıyor. Bu malzeme sarımsaklı tereyağı sürülmüş bir
dilim kızarmış ekmek olabilir. Bence poşe yumurta ana malzeme olarak ekmeğin üzerine
konulmalı. Ekmekle farklı tatlar tabii ki yatabilirsiniz. Bunu aşağıdaki
paragraflarda anlatacağım.
Poşe
yumurta üzerine bir sos
2 yemek kaşığı erimiş tereyağını
(başka bir yağ da olabilir) içine 2 yemek kaşığı un katın ve orta ateşte
karıştırarak rengi pembeleşinceye kadar çevirin. Daha sonra azar azar 1 su
bardağı sütü karışıma yedirin. Tercihen çırpma eli kullanın, böylece pürüzsüz
bir karışım elde etmeniz daha kolay oluyor. Pürüzlü bir karışım elde etti
iseniz yapılacak tek işlem karışımı süzgeçten geçirerek pütürlerden kurtulmak.
Böylece orta kıvamda yani akıcı bir sos elde etmiş olursunuz.
Zenginleştirmesi size kalmış, mesela içine bir miktar peynir
katabilirsiniz. Peynir katarken taze
kaşar peyniri gibi çok fazla eriyen bir peynir olmamasına dikkat etmek lazım,
zira sos akıcılığını kaybedebiliyor. Çatalla ezdiğiniz tulum peyniri ideal
olabilir. Bu karışıma değişik baharatlar katarak farklı lezzetler
yakalayabilirsiniz, kekik, name, pul biber, biberiye gibi. Poşe yumurtadan pek
de hoşlanmadığımdan olsa gerek denemelerim pek fazla değil. Konuyu sizin
önerileriniz başlığı ile kapatıyorum
SİZİN
ÖNERİLERİNİZ:
…………….
…………….
…………….