Peynirler - Krem Peynir ile Hazırlanan Karışımlar


KREM PEYNİR İLE HAZIRLANAN KARIŞIMLAR

Bu bölümü yazarken adını koymakta bayağı zorlandım. Kanımca söz peynirden açılmış ise, durup düşünmek gerekli. Hele ki, bizim gibi peynir zengini bir ülkenin okurlarına sesleniyorsanız. Benim bu bölümde anlatmaya çalıştığım yeni bir peynir çeşidi elde etmek değil. Sadece var olan peynirlerin tatlarını nasıl zenginleştirilebileceğini anlatmak, sizi yaratıcılığınızı kullanmaya teşvik etmek ve kim bilir belki de evrensel bir tat yakalamanızı sağlamak. Ben Türkiye’mizde üretilen peynirlerden tatmadıklarımızın sayısının tattıklarımızdan daha fazla olduğunu düşünüyorum. Her yerel pazarda karşınıza bambaşka peynir çeşitleri çıkıyor. Milli peynirimiz kahvaltı sofralarımızın tacı, rakı sofralarımızın vazgeçilmezi beyaz peynirin bile çeşitleri var. Yeni yeni, koyun peyniri, inek peyniri, keçi peyniri, Ezine peyniri gibi sınıflandırmalar yapılmakta, daha ziyade pazarlama terminolojileri ile.

Peynir konusunu üzerinde ciddi çalışmalar yapılmış ve yapılmasına devam edilmesi gereken bir konu olarak değerlendirmekteyim. Mutfak haritamızın çıkartılması gibi, peynir haritamızın da çizildiğini bir gün görebilmemiz dileğiyle.

Peynirden söz açılınca kendimi tutamıyorum. Bu zevkli konuya ilk tarifimizi vererek devam edeyim;

İki dolu çorba kaşığı krem peynir
Bir çorba kaşığı rendelenmiş tulum peyniri
Su
Bir diş sarmısak


Sarmısağı dövün. Bir kasede dövülmüş sarmısağı, krem peyniri ve tulum peynirini karıştırın. Ekmeğe sürülebilir bir kıvam elde edemedi iseniz su ilavesi ile istediğiniz kıvamı elde edin. Su ilave ederken çırpma teli kullanın. Kasede veya kahvaltı olarak databaklarının kenarında servis edin. Kahvaltı tabaklarında ekmeğe sürülmüş hali ile de servis yapabilirsiniz. Vaktiniz varsa krema sıkma araçlarından yararlanarak kahvaltı tabaklarını düzgün krem peynir karışımları ile dekore edebilirsiniz.


Krem peynirle hazırlanan karışımlar başka hangi malzemelerden yapılabilir ?

Olmazsa olmaz: Krem Peynir ve / veya taze lor peyniri (köy pazarlarında bulunuyor, yağlı ve tabii lezzetli, görünüşünden anlaşılıyor)

Diğer Malzemeler : Çekilmiş ceviz, rendelenmiş tulum peyniri, rendelenmiş rokfor peyniri, sarımsak, çok ince doğranmış sivri biber, maydanoz, dereotu, taze nane,
domates kurusu (suda haşlanmış, ince doğranmış)

Akışkanlık kazandırabilecek malzemeler: su, turşu suyu, pancar turşusu suyu (tadının yanı sıra renk de veriyor), zeytinyağı

Baharatlar: tuz, karabiber, kırmızı biber (tüm çeşitleri), nane, fesleğen (az miktarda), kekik, Beypazarı kekiği (soğan otu adı ile de satılıyor)

Krem peynir ile diğer malzemeler bölümünde sıraladığım malzemelerden bir yada bir kaçını, krem peynirin yarısı kadar katabilir, yukarıda sıralanan baharatlarla tatlandırabilir, sonra da akışkanlık kazandırabileceğiniz malzemeler ile istediğiniz akışkanlığı verebilirsiniz.

Marketlerde satılan açık veya ambalajlı krem peynirler farklı tatlarda ve farklı yoğunluklarda olabiliyor. Satın aldığınız peyniri tattıktan sonra karıştıracağınız malzemelere ve oranlarına karar vermeniz daha uygun olabilir. Zira keskin peynir aldıysanız tuz katmanız gerekmeyebilir. Ama peyniriniz az tuzlu ise tuz katmak isteyebilirsiniz.

Karışımı ihtiyacınızdan daha fazla hazırlayabilir ve ağzı kapalı bir kavanozda buzdolabında kısa bir süre muhafaza edebilirsiniz.

Servis şekliniz ince ekmek dilimlerine (ben kızarmış çavdar ekmeğini tercih ederim) sürerek olabilir, ya da kahvaltı tabaklarında yerini alabilir.

Buzdolabında sakladığınız krem peynir ile hazırlanan peynirler bazı durumlarda kurtarıcı olabiliyor. Davetsiz misafirlerinize snack olarak ikram edebileceğiniz gibi, biraz kırmızı biber ve zeytinyağı takviyesi ile meze olarak da sofranızda yerini alabiliyor. Misafirlerinizin ‘ne çok çeşit yapmışsın, hepsi de zahmetli yiyecekler’ sözlerine tebessümle cevap veriyorsunuz.

Çocuklar kolay yenebilen yiyeceklere bayılıyorlar. Tuzlu bisküviler arasına karışımı sürerek de değişik tatlar elde edebilir, çocuğunuzun ‘annemin bisküvisi’ ya da ‘babamın bisküvisi’ adlandırması sonucu öğretmeni tarafından sorgulanabilirsiniz. Çocuğunuzun arkadaşının annesi nereden alışveriş ettiğinizi, hangi marka bisküviyi tercih ettiğinizi sorabilir. Hazırlıklı olun.

Bu tarifi cips dipine de çevirmek mümkün ancak ‘Dipler’ başlığı altında anlatmak sanırım daha doğru olacak.

Ayrıca sandviç hazırlamada da peynir karışımlarından yararlanabilirsiniz. Bu konudan sandviç hazırlamada bahsedeceğim.

Ben peynir karışımlarını hemen hemen her sofrada kullanıyorum, işte favorilerim;




Kahvaltı için favori karışımım:

Krem peynir, rokfor peyniri, çok az toz kırmızı biber, su ile akışkanlık kazandırılmış(gerekli ise)


Meze olarak favori karışımım:

Krem  peynir, ceviz (az), tulum peyniri, kırmızı pul biber, ince doğranmış sivri biber, şarapla ya da turşu suyuyla akışkanlık kazandırılmış.
Küçük bir ipucu pancar turşusu suyuyla pembemsi bir renk elde ediyorsunuz, pancar turşusu suyunun kattığı lezzet de cabası.


Dip Olarak favorim:

Krem peynir, rokfor peyniri, tulum peyniri, ince doğranmış pancar turşusu, pancar turşusu suyu ile akışkanlık kazandırılmış.