KREM
PEYNİR İLE HAZIRLANAN KARIŞIMLAR
Bu bölümü
yazarken adını koymakta bayağı zorlandım. Kanımca söz peynirden açılmış ise,
durup düşünmek gerekli. Hele ki, bizim gibi peynir zengini bir ülkenin
okurlarına sesleniyorsanız. Benim bu bölümde anlatmaya çalıştığım yeni bir
peynir çeşidi elde etmek değil. Sadece var olan peynirlerin tatlarını nasıl
zenginleştirilebileceğini anlatmak, sizi yaratıcılığınızı kullanmaya teşvik
etmek ve kim bilir belki de evrensel bir tat yakalamanızı sağlamak. Ben
Türkiye’mizde üretilen peynirlerden tatmadıklarımızın sayısının
tattıklarımızdan daha fazla olduğunu düşünüyorum. Her yerel pazarda karşınıza
bambaşka peynir çeşitleri çıkıyor. Milli peynirimiz kahvaltı sofralarımızın
tacı, rakı sofralarımızın vazgeçilmezi beyaz peynirin bile çeşitleri var. Yeni
yeni, koyun peyniri, inek peyniri, keçi peyniri, Ezine peyniri gibi
sınıflandırmalar yapılmakta, daha ziyade pazarlama terminolojileri ile.
Peynir
konusunu üzerinde ciddi çalışmalar yapılmış ve yapılmasına devam edilmesi
gereken bir konu olarak değerlendirmekteyim. Mutfak haritamızın çıkartılması
gibi, peynir haritamızın da çizildiğini bir gün görebilmemiz dileğiyle.
Peynirden söz
açılınca kendimi tutamıyorum. Bu zevkli konuya ilk tarifimizi vererek devam
edeyim;
İki dolu
çorba kaşığı krem peynir
Bir çorba
kaşığı rendelenmiş tulum peyniri
Su
Bir diş
sarmısak
Sarmısağı
dövün. Bir kasede dövülmüş sarmısağı, krem peyniri ve tulum peynirini
karıştırın. Ekmeğe sürülebilir bir kıvam elde edemedi iseniz su ilavesi ile
istediğiniz kıvamı elde edin. Su ilave ederken çırpma teli kullanın. Kasede
veya kahvaltı olarak databaklarının kenarında servis edin. Kahvaltı
tabaklarında ekmeğe sürülmüş hali ile de servis yapabilirsiniz. Vaktiniz varsa
krema sıkma araçlarından yararlanarak kahvaltı tabaklarını düzgün krem peynir
karışımları ile dekore edebilirsiniz.
Krem peynirle hazırlanan karışımlar
başka hangi malzemelerden yapılabilir ?
Olmazsa
olmaz: Krem Peynir ve
/ veya taze lor peyniri (köy pazarlarında bulunuyor, yağlı ve tabii lezzetli,
görünüşünden anlaşılıyor)
Diğer
Malzemeler : Çekilmiş
ceviz, rendelenmiş tulum peyniri, rendelenmiş rokfor peyniri, sarımsak, çok
ince doğranmış sivri biber, maydanoz, dereotu, taze nane,
domates
kurusu (suda haşlanmış, ince doğranmış)
Akışkanlık
kazandırabilecek malzemeler:
su, turşu suyu, pancar turşusu suyu (tadının yanı sıra renk de veriyor),
zeytinyağı
Baharatlar: tuz, karabiber, kırmızı biber (tüm
çeşitleri), nane, fesleğen (az miktarda), kekik, Beypazarı kekiği (soğan otu
adı ile de satılıyor)
Krem peynir
ile diğer malzemeler bölümünde sıraladığım malzemelerden bir yada bir kaçını,
krem peynirin yarısı kadar katabilir, yukarıda sıralanan baharatlarla
tatlandırabilir, sonra da akışkanlık kazandırabileceğiniz malzemeler ile
istediğiniz akışkanlığı verebilirsiniz.
Marketlerde
satılan açık veya ambalajlı krem peynirler farklı tatlarda ve farklı
yoğunluklarda olabiliyor. Satın aldığınız peyniri tattıktan sonra
karıştıracağınız malzemelere ve oranlarına karar vermeniz daha uygun olabilir.
Zira keskin peynir aldıysanız tuz katmanız gerekmeyebilir. Ama peyniriniz az
tuzlu ise tuz katmak isteyebilirsiniz.
Karışımı
ihtiyacınızdan daha fazla hazırlayabilir ve ağzı kapalı bir kavanozda
buzdolabında kısa bir süre muhafaza edebilirsiniz.
Servis
şekliniz ince ekmek dilimlerine (ben kızarmış çavdar ekmeğini tercih ederim)
sürerek olabilir, ya da kahvaltı tabaklarında yerini alabilir.
Buzdolabında
sakladığınız krem peynir ile hazırlanan peynirler bazı durumlarda kurtarıcı
olabiliyor. Davetsiz misafirlerinize snack olarak ikram edebileceğiniz gibi,
biraz kırmızı biber ve zeytinyağı takviyesi ile meze olarak da sofranızda
yerini alabiliyor. Misafirlerinizin ‘ne çok çeşit yapmışsın, hepsi de zahmetli
yiyecekler’ sözlerine tebessümle cevap veriyorsunuz.
Çocuklar
kolay yenebilen yiyeceklere bayılıyorlar. Tuzlu bisküviler arasına karışımı
sürerek de değişik tatlar elde edebilir, çocuğunuzun ‘annemin bisküvisi’ ya da
‘babamın bisküvisi’ adlandırması sonucu öğretmeni tarafından
sorgulanabilirsiniz. Çocuğunuzun arkadaşının annesi nereden alışveriş
ettiğinizi, hangi marka bisküviyi tercih ettiğinizi sorabilir. Hazırlıklı olun.
Bu tarifi
cips dipine de çevirmek mümkün ancak ‘Dipler’ başlığı altında anlatmak sanırım
daha doğru olacak.
Ayrıca
sandviç hazırlamada da peynir karışımlarından yararlanabilirsiniz. Bu konudan
sandviç hazırlamada bahsedeceğim.
Ben peynir
karışımlarını hemen hemen her sofrada kullanıyorum, işte favorilerim;
Kahvaltı için favori karışımım:
Krem peynir,
rokfor peyniri, çok az toz kırmızı biber, su ile akışkanlık
kazandırılmış(gerekli ise)
Meze olarak favori karışımım:
Krem peynir, ceviz (az), tulum peyniri, kırmızı
pul biber, ince doğranmış sivri biber, şarapla ya da turşu suyuyla akışkanlık
kazandırılmış.
Küçük bir
ipucu pancar turşusu suyuyla pembemsi bir renk elde ediyorsunuz, pancar turşusu
suyunun kattığı lezzet de cabası.
Dip Olarak favorim:
Krem peynir,
rokfor peyniri, tulum peyniri, ince doğranmış pancar turşusu, pancar turşusu
suyu ile akışkanlık kazandırılmış.