ZEYTİN
SALATASI
Zeytin,
doğanın bizlere sunduğu cömertlik. Tabii ki tek başına yenebilir. Ama tadını
kaybetmemek koşulu ile farklı lezzetler de yakalamak da mümkün. Bence zeytin
salataları hazırlarken dikkat edilecek en önemli konu zeytin tadının
kaybolmaması. Öncelikle zeytin türüne karar vermek lazım, tür derken siyah ve
yeşil zeytinden bahsediyorum kendi içlerindeki çeşitlilikten değil. Bir de
kalamata zeytini var ki mezeler kitabında bahsedeceğim.
Siyah ve
yeşil zeytin karışımını da kullanabilirisiniz. Kullanacağımız zeytin çeşidine
karar verdikten sonra. İkinci soru: püre kıvamında mı olacak, yoksa tane tane
mi? Her durumda çekirdeklerinin çıkartılmasında fayda görüyorum. Tane tane
olacaksa çekirdekleri çıkartılmış zeytinleri
2 ye bölmek faydalı olacaktır. Geriye kalan bir sosla tatlandırmak.
Sosu için
kullanılabilecek malzemeler:
zeytinyağı
limon
sirke
nar
ekşisi
kekik
kırmızı
pul biber
domates
biber
sumak
SİZİN
ÖNERİLERİNİZ:
………………….
………………….
………………….
………………….
Bu malzemelerden dilediklerimizi arzu ettiğimiz miktarlarda kullanarak
hazırlayacağımız sosun içine ayıklayıp ikiye böldüğümüz zeytinleri katarak bir
zeytin salatası elde edebiliriz.
Püre kıvamında bir zeytin salatası istiyorsak yapacağımız yukarıda
anlattığım malzemelerden hazırladığımız karışımı bir de blenderdan geçirmek. Bu
yöntemle hazırlayacağınız zeytin salatasını, aslında zeytin püresi demek belki
daha doğru, üzerine tereyağı sürülmüş ekmek dilimlerine sürerek değişik
kanapeler de hazırlayabilirsiniz. Üzerine birer ince dilim de havuç koymayı unutmayın.
Neyse konumuza dönelim.
İdeal bir tarif;
1 çay bardağı siyah zeytin
½ çay bardağı yeşil zeytin
¼ çay bardağı zeytinyağı
Yeterince kekik
Yeterince pul kırmızı biber
1 çay kaşığı sumak yada ¼ limonun suyu
Vaktiniz yoksa; hepsini bir kapta karıştırın, limon dilimleriyle servis
edin.
Vaktiniz varsa; zeytinlerin çekirdeklerini çıkartın hepsini karıştırıp
blenderdan geçirin. Yayvan bir tabağa alın, ortasını bir kaşık yardımı ile açıp
oluşan boşluğa zeytinyağı dökün, zeytinyağının ortasına da birkaç damla nar
ekşisi damlatın.
Daha da vaktiniz varsa; püre kıvamındaki karışımı elde ettikten sonra
kızarmış ekmeklerin üstüne tereyağı sürün ve üstüne hazırladığınız püreyi
sürün.
Bol bol vaktiniz varsa; tereyağını eritin, pul kırmızı biber, dövülmüş
sarımsak ilave ederek hafif çevirin, ekmeklerin üstüne bir kaşık yardımı ile
sürün, fırında kızartın, fırından aldıktan sonra hazırladığınız zeytin püresini
sürün. Ölçüler? Ölçüler olmasa bu kitap
ne kadar kolay ve hızlı yazılacaktı.
Ölçüleri veriyorum.
Yukarıdaki miktarlara göre hazırlanmış zeytin püresi için;
8 dilim ekmek ya da 4 dilim tost
ekmeği ( normal ölçülerde) ya da 10 dilim baget ekmek.
2 kibrit kutusu büyüklüğünde tereyağı
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
Hiç denemedim ama yukarıda bahsettiğim şekilde hazırlanan zeytin püresi
börek içi olarak da kullanılabilir mi? Kullanılabilirse nasıl farklı lezzetler
katılabilir? Tulum peyniri? Ya da başka peynirler? Mantar? Lezzet Avcılarına ev ödevi, deneme
sonuçlarınızı bekliyorum.