Zeytin Salatası


ZEYTİN SALATASI

Zeytin, doğanın bizlere sunduğu cömertlik. Tabii ki tek başına yenebilir. Ama tadını kaybetmemek koşulu ile farklı lezzetler de yakalamak da mümkün. Bence zeytin salataları hazırlarken dikkat edilecek en önemli konu zeytin tadının kaybolmaması. Öncelikle zeytin türüne karar vermek lazım, tür derken siyah ve yeşil zeytinden bahsediyorum kendi içlerindeki çeşitlilikten değil. Bir de kalamata zeytini var ki mezeler kitabında bahsedeceğim.
Siyah ve yeşil zeytin karışımını da kullanabilirisiniz. Kullanacağımız zeytin çeşidine karar verdikten sonra. İkinci soru: püre kıvamında mı olacak, yoksa tane tane mi? Her durumda çekirdeklerinin çıkartılmasında fayda görüyorum. Tane tane olacaksa çekirdekleri çıkartılmış zeytinleri  2 ye bölmek faydalı olacaktır. Geriye kalan bir sosla tatlandırmak.

Sosu için kullanılabilecek malzemeler:
zeytinyağı
          limon
sirke
nar ekşisi
kekik
kırmızı pul biber
domates
biber
sumak



SİZİN ÖNERİLERİNİZ:

………………….
………………….
………………….
………………….

Bu malzemelerden dilediklerimizi arzu ettiğimiz miktarlarda kullanarak hazırlayacağımız sosun içine ayıklayıp ikiye böldüğümüz zeytinleri katarak bir zeytin salatası elde edebiliriz.

Püre kıvamında bir zeytin salatası istiyorsak yapacağımız yukarıda anlattığım malzemelerden hazırladığımız karışımı bir de blenderdan geçirmek. Bu yöntemle hazırlayacağınız zeytin salatasını, aslında zeytin püresi demek belki daha doğru, üzerine tereyağı sürülmüş ekmek dilimlerine sürerek değişik kanapeler de hazırlayabilirsiniz. Üzerine birer ince dilim de havuç koymayı unutmayın. Neyse konumuza dönelim.

İdeal bir tarif;

1 çay bardağı siyah zeytin
½ çay bardağı yeşil zeytin
¼ çay bardağı zeytinyağı
Yeterince kekik
Yeterince pul kırmızı biber
1 çay kaşığı sumak yada ¼ limonun suyu

Vaktiniz yoksa; hepsini bir kapta karıştırın, limon dilimleriyle servis edin.

Vaktiniz varsa; zeytinlerin çekirdeklerini çıkartın hepsini karıştırıp blenderdan geçirin. Yayvan bir tabağa alın, ortasını bir kaşık yardımı ile açıp oluşan boşluğa zeytinyağı dökün, zeytinyağının ortasına da birkaç damla nar ekşisi damlatın.

Daha da vaktiniz varsa; püre kıvamındaki karışımı elde ettikten sonra kızarmış ekmeklerin üstüne tereyağı sürün ve üstüne hazırladığınız püreyi sürün.

Bol bol vaktiniz varsa; tereyağını eritin, pul kırmızı biber, dövülmüş sarımsak ilave ederek hafif çevirin, ekmeklerin üstüne bir kaşık yardımı ile sürün, fırında kızartın, fırından aldıktan sonra hazırladığınız zeytin püresini sürün.  Ölçüler? Ölçüler olmasa bu kitap ne kadar kolay ve hızlı yazılacaktı.  Ölçüleri veriyorum.

Yukarıdaki miktarlara göre hazırlanmış zeytin püresi için;
8  dilim ekmek ya da 4 dilim tost ekmeği ( normal ölçülerde) ya da 10 dilim baget ekmek.
2 kibrit kutusu büyüklüğünde tereyağı
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

Hiç denemedim ama yukarıda bahsettiğim şekilde hazırlanan zeytin püresi börek içi olarak da kullanılabilir mi? Kullanılabilirse nasıl farklı lezzetler katılabilir? Tulum peyniri? Ya da başka peynirler? Mantar?  Lezzet Avcılarına ev ödevi, deneme sonuçlarınızı bekliyorum.