Sandviçler


SANDVİÇLER

Herhalde yüzlerce çeşit sandviçten bahsetmek mümkündür. Ekmek arasına değişik gıda maddeleri koydunuz mu sandviç yapmış oluyorsunuz. Koyduğunuz malzemeye göre sıcak da olabiliyor soğuk da. Ben kahvaltılarda soğuk sandviçten yana olduğum için sıcak sandviçlerden bahsetmeyeceğim. Aslında sandviçler konusunda ayrıca bir kitap yazılabileceğini düşünmekteyim. Paninni gibi İtalyan kökenli sandviç türleri ile belki de birkaç cilt yazılabilir. Sandviç hazırlarken  dikkat edilmesi gereken seçtiğiniz malzemeler. Seçtiğiniz malzeme aynı zamanda hangi öğünde yenebileceğini de gösteriyor. Konumuz kahvaltılar olduğuna göre biz kahvaltı sofralarına giden  sandviçlerden bahsedeceğiz. Ancak kahvaltı sofralarında sandviçin porsiyonlarına da dikkat etmek gerekli. Normal boyutlarda bir sandviç bile kahvaltı sofralarında büyük kalabiliyor.  Dikkat edilmesi gereken bir konu da, misafirlerinizin sofrada olan malzemeleri kullanarak kendi kendilerine hazırlayabilecekleri sandviçleri hazırlamamak, zaten misafirleriniz beyaz peynir ve domates klasiğini ekmeklerinin arasına koyarak yemeği düşünebileceklerdir. Bu durumda sizin beyaz peynir ve domatesle yapacağınız sandviçler boşu boşuna zahmetten başka bir işe yaramaz. Ama aynı malzemeleri kullanarak farklı bir tat yakalayabiliyorsanız işte o zaman yaptığınıza değer. Peynirli sandviç örneğine devam edelim. Aslında peynirler ve domates vazgeçilmez ikilisi üzerine yoğunlaşalım, temel malzemelerimiz bunlar olsun. Lezzet arayalım, beyaz peynir tadını bastırmayacak, tersine pekiştircek bir lezzet arayalım. Krem peynire ne dersiniz, keskin olmaması kaydıyla beyaz peynir tadını bastırmaz ama peynir yoğun bir tat elde etmemizi sağlar. Listeye yazalım. Beyaz peynir tadının yanında damağımızda hoş ve hafif bir zeytin tadına ne dersiniz? İkinci malzememiz; zeytin ya da zeytinyağı. Ve hepsini tamamlayan kekik kokusu. Bence farklılık yaratacak malzemeleri yakaladık; beyaz peynir, domates, krem peynir, zeytin veya zeytinyağı, kekik.
Şimdi diğer bir püf noktaya geldik; sandviçler ve yeme sorunu. Malzemelerin sandviç içinde yeterince olması gerekli, ne çok ne az, taşmamasına, akmamasına dikkat etmeli. Ayrıca ekmeği sulandıracak malzemelerin yeri de önemli. Ben ekmeğin arasına aşağıdaki sırada koyarım;
Önce krem peynir sürerim, üstüne sırasıyla domates dilimleri, beyaz peynir koyarım, ekmeğin diğer diliminin içine de taşmayacak sızmayacak azlıkta tercihan bir fırça yardımıyla zeytinyağı sürerim ve kekik ekerim. İşte beyaz peynirli sandviçimiz hazır. Atladığımız bir noktayı da hemen tamamlayalım. Ekmek dedik ama türünden bahsetmedik. Sandviç ekmeği, baget ya da simit olabilir. Tercih sizin. Ancak unutmamak gerekli ki az porsiyonlarda hazırlanan sandviçler kahvaltılarda revaçta oluyor ve sofrada ‘niye benimle paylaşmıyorsun?’ yakınmalarının da önüne geçiyor, nasıl hazırlarsanız hazırlayın, 4 – 5 cm lik dilimler halinde sunmak en iyisi.
O halde kahvaltılar için hazırlayabileceğimiz sandviçlerde kullanacağımız malzemeleri sıralayalım.

Ekmekler;
Sandviç ekmekleri
Baget
Simit
Bazlama
Pide
Altı ve üstü kabuklu tüm ekmek çeşitleri (sanırım bu malzeme tanımı hepsinin özeti oldu)

SİZİN ÖNERİLERİNİZ;
………………
……………….
………………
.....................


Malzemeler
Her çeşit beynir
Salam çeşitleri
Füme et çeşitleri
Sucuk
Domates
Salatalık
Taze biber (sivri,carliston, köy)
Sosis (Hayır! Kahvaltı ve sosisle sandviç; bana göre değil, ama listeye ilave etmekte serbestsiniz)
Kekik
Kırmızı pul biber

SİZİN ÖNERİLERİNİZ;
………………
……………….
………………
.....................