SANDVİÇLER
Herhalde yüzlerce
çeşit sandviçten bahsetmek mümkündür. Ekmek arasına değişik gıda maddeleri
koydunuz mu sandviç yapmış oluyorsunuz. Koyduğunuz malzemeye göre sıcak da
olabiliyor soğuk da. Ben kahvaltılarda soğuk sandviçten yana olduğum için sıcak
sandviçlerden bahsetmeyeceğim. Aslında sandviçler konusunda ayrıca bir kitap
yazılabileceğini düşünmekteyim. Paninni gibi İtalyan kökenli sandviç türleri
ile belki de birkaç cilt yazılabilir. Sandviç hazırlarken dikkat edilmesi gereken seçtiğiniz malzemeler.
Seçtiğiniz malzeme aynı zamanda hangi öğünde yenebileceğini de gösteriyor.
Konumuz kahvaltılar olduğuna göre biz kahvaltı sofralarına giden sandviçlerden bahsedeceğiz. Ancak kahvaltı
sofralarında sandviçin porsiyonlarına da dikkat etmek gerekli. Normal
boyutlarda bir sandviç bile kahvaltı sofralarında büyük kalabiliyor. Dikkat edilmesi gereken bir konu da,
misafirlerinizin sofrada olan malzemeleri kullanarak kendi kendilerine
hazırlayabilecekleri sandviçleri hazırlamamak, zaten misafirleriniz beyaz
peynir ve domates klasiğini ekmeklerinin arasına koyarak yemeği
düşünebileceklerdir. Bu durumda sizin beyaz peynir ve domatesle yapacağınız
sandviçler boşu boşuna zahmetten başka bir işe yaramaz. Ama aynı malzemeleri
kullanarak farklı bir tat yakalayabiliyorsanız işte o zaman yaptığınıza değer.
Peynirli sandviç örneğine devam edelim. Aslında peynirler ve domates
vazgeçilmez ikilisi üzerine yoğunlaşalım, temel malzemelerimiz bunlar olsun.
Lezzet arayalım, beyaz peynir tadını bastırmayacak, tersine pekiştircek bir
lezzet arayalım. Krem peynire ne dersiniz, keskin olmaması kaydıyla beyaz
peynir tadını bastırmaz ama peynir yoğun bir tat elde etmemizi sağlar. Listeye
yazalım. Beyaz peynir tadının yanında damağımızda hoş ve hafif bir zeytin
tadına ne dersiniz? İkinci malzememiz; zeytin ya da zeytinyağı. Ve hepsini
tamamlayan kekik kokusu. Bence farklılık yaratacak malzemeleri yakaladık; beyaz
peynir, domates, krem peynir, zeytin veya zeytinyağı, kekik.
Şimdi diğer
bir püf noktaya geldik; sandviçler ve yeme sorunu. Malzemelerin sandviç içinde
yeterince olması gerekli, ne çok ne az, taşmamasına, akmamasına dikkat etmeli.
Ayrıca ekmeği sulandıracak malzemelerin yeri de önemli. Ben ekmeğin arasına
aşağıdaki sırada koyarım;
Önce krem
peynir sürerim, üstüne sırasıyla domates dilimleri, beyaz peynir koyarım,
ekmeğin diğer diliminin içine de taşmayacak sızmayacak azlıkta tercihan bir
fırça yardımıyla zeytinyağı sürerim ve kekik ekerim. İşte beyaz peynirli
sandviçimiz hazır. Atladığımız bir noktayı da hemen tamamlayalım. Ekmek dedik
ama türünden bahsetmedik. Sandviç ekmeği, baget ya da simit olabilir. Tercih
sizin. Ancak unutmamak gerekli ki az porsiyonlarda hazırlanan sandviçler
kahvaltılarda revaçta oluyor ve sofrada ‘niye benimle paylaşmıyorsun?’
yakınmalarının da önüne geçiyor, nasıl hazırlarsanız hazırlayın, 4 – 5 cm lik
dilimler halinde sunmak en iyisi.
O halde
kahvaltılar için hazırlayabileceğimiz sandviçlerde kullanacağımız malzemeleri
sıralayalım.
Ekmekler;
Sandviç
ekmekleri
Baget
Simit
Bazlama
Pide
Altı ve üstü
kabuklu tüm ekmek çeşitleri (sanırım bu malzeme tanımı hepsinin özeti oldu)
SİZİN
ÖNERİLERİNİZ;
………………
……………….
………………
.....................
Malzemeler
Her çeşit
beynir
Salam
çeşitleri
Füme et
çeşitleri
Sucuk
Domates
Salatalık
Taze biber
(sivri,carliston, köy)
Sosis (Hayır!
Kahvaltı ve sosisle sandviç; bana göre değil, ama listeye ilave etmekte
serbestsiniz)
Kekik
Kırmızı pul
biber
SİZİN
ÖNERİLERİNİZ;
………………
……………….
………………
.....................