ET ÜRÜNLERİ
Şarküteriden
alacağınız salam çeşitler, füme et çeşitleri, ile et tabakları
hazırlayabilirsiniz. Çiğ sucuk da bu tabaklarda arzunuza bağlı olarak yerini
alabilir ancak pişirmek istiyorsanız, bu konudaki deneyimlerimden de aşağıda
bahsettim. Ama iş sosise gelince pişirmek, bir işlemden geçirmek zorundasınız.
Alternatifleriniz mi?
SOSİS
Bir tencerede kaynatacağınız suya sosisleri atın, 2 – 3 dakika sonra
çıkartın suyu süzülünce haşlanmış sosisleri servis tabağına veya kahvaltı
tabaklarına alabilirsiniz.
Daha farklı bir lezzet yakalamak istiyorsanız Sosis tavaya ne
dersiniz?
Basit yol : Sosisleri ince ince dilimleyin,sahanda eritilmiş tereyağında veya margarinde pişene kadar
çevirin. Sosislerin kıtır kıtır olmasını istiyorsanız sosisleri olabildiğince
ince dilimleyin ve yağda sürekli çevirerek orta hararetli ateşte pişirin. Daha
dolgun ve yumuşak olmasını istiyorsanız sosisleri kalınca (0.5 – 1 cm
kalınlığında) dilin
Sosis tava salçalı (2 kişilik)
Sosis -2 adet
Tereyağı ve
/veya margarin - 1 tatlı kaşığı
Salça - 1
çorba kaşığı dolusu
Hardal - 1
tatlı kaşığı veya arzuya göre daha fazla
Kesme şeker -
1adet
Nişasta - 1
tatlı kaşığı dolu
Tuzot arzuya
bağlı
Tuz arzuya
bağlı
Karabiber
arzuya bağlı
SİZİN
ÖNERİLERİNİZ
……………….
……………….
………………
……………….
Sosisleri
arzunuza göre kalın veya ince dilimleyin. Salçalı sosu hazırlamak için yağı
eritin, salça ilave ederek karıştırın, iyi karışması için biraz su ilave edin
karıştırmaya devam ederken şekeri katın. Daha sonra arzuya göre hardal, tuzot,
karabiber ilave edin, sosunuzun kıvamına bakın, yeterince yoğun değilse iki
şekilde koyulaştırabilirsiniz. 1. yöntem; yüksek ateşte suyu buharlaştırarak.
2. yöntem: nişastayı ½ çay bardağı suya katarak karıştırın ve sosunuza yavaşça
ve sürekli karıştırarak ilave edin. 2 – 3
dakika daha kaynatın. Sosunuzun kıvamın bakarken sosislerin pişmesi için 2 – 3
dakika daha kaynayacağını ve biraz daha yoğunlaşacağını unutmayın
Bu aşamaya
kadar ocağımızın altı hep açıktı, elimizde kaynar vaziyette bir sos var sıra
dilimlediğimiz sosislerin katılması aşamasına geldi, sosisleri de katım ve 2 –
3 dakika pişirin.
SUCUK
Sucuk; kahvaltılar için iyi bir malzeme, şimdi çeşitleri de çıktı, mangal
sucuk, parmak sucuk, hindi sucuk, %100 dana sucuk gibi. Kahvaltı tabaklarında
ya da ayrıca servis edilebilecek bir çeşitlilik. En klasik yöntemi tereyağı
veya margarinin tavada eritilerek dilimlenmiş sucukların çevrilmesi. Bu işin
de kahvaltı hemen başlamadan önce
yapılması, sofraya son anda getirilmesi ve yağı donmadan yiyin önerisi ile herkesin
önceden yemesinin sağlanması. Sona kalan dona kalmıyor ama donuk yağlı sucuğa
kalıyor. Bu işi önlemenin yolu servis edeceğiniz kabın sıcağı korur nitelikte
olması ki günümüz teknolojisinde alttan ‘tea light’ ısıtmalı düzeneklerle bu
sorun çözülebiliyor. Benim tercihim –eğer vaktim varsa ve fırında da bir şeyler
hazırlamışsam kiremit bir kabı fırının kalan ısısını kullanarak ısıstmak ve
sucukları ısıtılmış kiremit kapta servis etmek.
Daha işe yarar bir yöntemden
bahsedeyim;
Sucuk Şişte
Sucukları dilin,
çöp şişlere dizin ve çok az yağlanmış tavada önlü arkalı kızartın. Şişe
dizdiğimiz sucuk dilimlerinin arasına da bir şeyler koyalım;
Cherry
domates: hem dekoratif hem de lezzet katar değil mi? Kesilmiş domatesler de
olabilir, hatta tavada suyunu da vereceğinden ve suyunu sucuk dilimlerine
bulaştırabileceğinden farklı bir lezzet yakalayabilirsiniz.
Başka
malzemeler, listeleyelim
Sivri biber
dilimleri
Mantar
Arpacık
soğanı veya soğan dilimleri
SİZİN
ÖNERİLERİNİZ
………………
………………
………………
......................
Hazırladığımız
şişlerin üzerine hafif fesleğen ilave etmekte farklı bir lezzet katıyor ama
sucukların üzerine gelmemesine dikkat.