LAVAŞ EKMEĞİ KULLANIMI
Lavaşı
fırınlardan alınan lavaş ekmeklerini artık marketlerde de bulmak mümkün,
üstelik uzun süreli kullanım zamanlarıyla, kepekli, sade çeşitleriyle, Meksika
mutfağından ithal edilen ‘tortilla’ adıyla. Bu lezzetten de faydalanmak lazım
bence. Neler yapabiliriz; ben sabah kahvaltılarında biraz da sofrada sıcak bir
şeyleri olsun diye tost şeklinde ya da tavada üzerine sevdiğim malzemelerden
koyarak bir çeşit pizza şeklinde kullanmayı tercih ediyorum. Konuyu açalım;
Lavaşla
yapılan tostlar:
Yöntem basit
bir lavaşın göz kararı yarısını kaplayacak şekilde çeşitli tost malzemeleriyle
kaplayın, boş yarısını malzemelerin üstüne örterek lavaşın arasında
malzemelerin kalmasını sağlayın, tost makinesinde tost kızartır gibi kızartın,
tercihen kızartma sırasında üzerine margarin veya tereyağı sürün dilimleyerek
servis yapın.
Arasına
koyabileceğimiz malzemeler;
Ufalanmış
beyaz peynir ile küçük doğranmış domatesler: harika ikili
Rende ya da
küçük doğranmış taze kaşar parçaları ile küp küp doğranmış sucuk parçacıkları:
bu da ideal ve klasik bir ikili oldu.
Biraz
klasiğin dışına çıkalım, yukarıdaki karışımların her ikisinde de biraz kekik ve
yeşil biber ilavesi; işte farklı bir lezzet ancak yeşil biberlerin ince
doğranmasına dikkat zira kalınları ince lavaş ekmeğini yırtabiliyor.
Kaşar, beyaz
peynir, rokfor ya da tulum peynirinin küflü yerleri, tulum peyniri, eski kaşar
ya da aklınıza gelebilecek peynir çeşitlerini karıştırarak hazırlayacağınız bir
iç, sanırım peynir sevenlerin ağzında unutulmaz bir tat bırakmayı
sağlayacaktır. Bu karışımda dikkat edilmesi gereken rokfor, tulum gibi baskın
tadı olan peynirlerdan daha ölçülü kullanmak. Ölçü veremiyorum, çünkü hem
kullandığımız peynir lezzetlerinde kesin bir satndart yok, hem de damak tadınızı
bilmiyorum. Damak tadınızın farkında olduğunuza ve kullanacağınızın peynirleri
de kullanmadan önce tadabileceğinize göre eminim bir iki denemenizde ideal tadı
yakalayacaksınız.
Değişik bir
lezzet yakalamak için kullanılabilecek diğer malzemeler;
- hafif haşlanmış ince dilimlenmiş mantar
- mısır taneleri
- salam sosis parçacıkları
- zeytin dilimleri
- ince dilimlenmiş haşlanmış patates,
- ege otları
- maydanoz
- dereotu
Baharatlar;
- Kırmzı biber
- Kekik
- Fesleğen
- Tuzot
SİZİN ÖNERİLERİNİZ:
……………..
…………….
……………..
Lavaş’ın
Açık Kullanımı
Bu yöntem
tostlara göre daha dekoratif ve göz doyurucu oluyor, tatları arasında ben pek
bir fark göremedim. Yöntem; lavaşı bir fırın tepsisine yaydıktan sonra üzerine
çeşitli malzemeler koymak, 150 – 200 derecede 10 dk pişirmek, üstünün
kızarmasını istiyorsanız –üst katmanda kaşar peyniri varsa- fırının üst
ızgarasını iyice kızdırarak üst rafta kızartmak.
Sunumunu
pizza dilimleri şeklinde dilimleyerek ve üstünü
çeşitli otlarla, domates dilimleriyle süsleyerek yaparsanız ‘çok yorulmuşsun’,
biz basit bir kahvaltı bekliyorduk’ şeklinde sizi mutlu eden yorumlar da
alabiliyorsunuz.
İçine
koyabileceğiniz malzemeler lavaşla yapılan tostlar bölümünde kullandığım
malzemelerin aynısı. Ancak taze kaşar peynirin lavaşın hemen üstüne koyabileceğiniz
gibi malzemelerin üstüne de koyabilirsiniz. Ancak kaşar peyniri malzemelerin
üstündeyse üstünü kızartmanın da hem lezzet hem de görünüm açısından faydası
oluyor. Ben kaşar peynirini malzemelerin altına koyduktan sonra malzemelerin
üstüne düzgün kesilmiş domates, sivribiber dilimleri koyarak süslemeyi tercih
ediyorum.