Lavaş Ekmeği Kullanımı


LAVAŞ EKMEĞİ KULLANIMI

Lavaşı fırınlardan alınan lavaş ekmeklerini artık marketlerde de bulmak mümkün, üstelik uzun süreli kullanım zamanlarıyla, kepekli, sade çeşitleriyle, Meksika mutfağından ithal edilen ‘tortilla’ adıyla. Bu lezzetten de faydalanmak lazım bence. Neler yapabiliriz; ben sabah kahvaltılarında biraz da sofrada sıcak bir şeyleri olsun diye tost şeklinde ya da tavada üzerine sevdiğim malzemelerden koyarak bir çeşit pizza şeklinde kullanmayı tercih ediyorum. Konuyu açalım;

Lavaşla yapılan tostlar:

Yöntem basit bir lavaşın göz kararı yarısını kaplayacak şekilde çeşitli tost malzemeleriyle kaplayın, boş yarısını malzemelerin üstüne örterek lavaşın arasında malzemelerin kalmasını sağlayın, tost makinesinde tost kızartır gibi kızartın, tercihen kızartma sırasında üzerine margarin veya tereyağı sürün dilimleyerek servis yapın.

Arasına koyabileceğimiz malzemeler;

Ufalanmış beyaz peynir ile küçük doğranmış domatesler: harika ikili

Rende ya da küçük doğranmış taze kaşar parçaları ile küp küp doğranmış sucuk parçacıkları: bu da ideal ve klasik bir ikili oldu.

Biraz klasiğin dışına çıkalım, yukarıdaki karışımların her ikisinde de biraz kekik ve yeşil biber ilavesi; işte farklı bir lezzet ancak yeşil biberlerin ince doğranmasına dikkat zira kalınları ince lavaş ekmeğini yırtabiliyor.

Kaşar, beyaz peynir, rokfor ya da tulum peynirinin küflü yerleri, tulum peyniri, eski kaşar ya da aklınıza gelebilecek peynir çeşitlerini karıştırarak hazırlayacağınız bir iç, sanırım peynir sevenlerin ağzında unutulmaz bir tat bırakmayı sağlayacaktır. Bu karışımda dikkat edilmesi gereken rokfor, tulum gibi baskın tadı olan peynirlerdan daha ölçülü kullanmak. Ölçü veremiyorum, çünkü hem kullandığımız peynir lezzetlerinde kesin bir satndart yok, hem de damak tadınızı bilmiyorum. Damak tadınızın farkında olduğunuza ve kullanacağınızın peynirleri de kullanmadan önce tadabileceğinize göre eminim bir iki denemenizde ideal tadı yakalayacaksınız.

Değişik bir lezzet yakalamak için kullanılabilecek diğer malzemeler;
  • hafif haşlanmış ince dilimlenmiş mantar 
  • mısır taneleri
  • salam sosis parçacıkları
  • zeytin dilimleri
  • ince dilimlenmiş haşlanmış patates,
  • ege otları
  • maydanoz
  • dereotu

Baharatlar;
  • Kırmzı biber
  • Kekik
  • Fesleğen
  • Tuzot


SİZİN ÖNERİLERİNİZ:

……………..
…………….
……………..



Lavaş’ın Açık Kullanımı

Bu yöntem tostlara göre daha dekoratif ve göz doyurucu oluyor, tatları arasında ben pek bir fark göremedim. Yöntem; lavaşı bir fırın tepsisine yaydıktan sonra üzerine çeşitli malzemeler koymak, 150 – 200 derecede 10 dk pişirmek, üstünün kızarmasını istiyorsanız –üst katmanda kaşar peyniri varsa- fırının üst ızgarasını iyice kızdırarak üst rafta kızartmak.
Sunumunu pizza dilimleri şeklinde dilimleyerek ve üstünü  çeşitli otlarla, domates dilimleriyle süsleyerek yaparsanız ‘çok yorulmuşsun’, biz basit bir kahvaltı bekliyorduk’ şeklinde sizi mutlu eden yorumlar da alabiliyorsunuz.

İçine koyabileceğiniz malzemeler lavaşla yapılan tostlar bölümünde kullandığım malzemelerin aynısı. Ancak taze kaşar peynirin lavaşın hemen üstüne koyabileceğiniz gibi malzemelerin üstüne de koyabilirsiniz. Ancak kaşar peyniri malzemelerin üstündeyse üstünü kızartmanın da hem lezzet hem de görünüm açısından faydası oluyor. Ben kaşar peynirini malzemelerin altına koyduktan sonra malzemelerin üstüne düzgün kesilmiş domates, sivribiber dilimleri koyarak süslemeyi tercih ediyorum.